F 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: 'Ο Μεγάλος περίπατος της Άλκης' της Μαργαρίτας Μαντά - FilmBoy 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: 'Ο Μεγάλος περίπατος της Άλκης' της Μαργαρίτας Μαντά - FilmBoy
  • Latest News

    19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: 'Ο Μεγάλος περίπατος της Άλκης' της Μαργαρίτας Μαντά


    To 19o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (3-12 Μαρτίου) είναι έτοιμο να ανοίξει τις πύλες του στην παραγωγή ντοκιμαντέρ και το FilmBoy επιχειρεί να σας παρουσιάσει μερικά από τα ελληνικά ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν.

    Σήμερα, το ντοκιμαντέρ της Μαργαρίτας Μαντά, 'Ο Μεγάλος περίπατος της Άλκης (Alki's long walk).


    Ένας κινηματογραφικός περίπατος στην πολυτάραχη ζωή και στο πλούσιο έργο της συγγραφέως Άλκης Ζέη
    Μια ζωή που κουβαλάει μέσα της ολόκληρη την ιστορία της Ελλάδας του 20ου αιώνα και ένα συγγραφικό έργο που έχει καταξιωθεί διεθνώς και συνεχίζει να καταξιώνεται, επηρεάζοντας πολλές γενιές ανθρώπων. 
    Με κυρίαρχη μαρτυρία αυτήν της ίδιας της Άλκης Ζέη, αλλά και μαρτυρίες της αδελφής της Ελένης Κόκκου και των αγαπημένων φίλων και συνοδοιπόρων της, του σκηνοθέτη Μάνου Ζαχαρία και του ποιητή Τίτου Πατρίκιου

    Η σκηνοθέτις

    Η Μαργαρίτα Μαντά γεννήθηκε στην Αθήνα. 
    Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Γαλλική Φιλολογία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. 
    Παράλληλα, ολοκλήρωσε σπουδές Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου στη σχολή Λυκούργου Σταυράκου, στην Αθήνα. 
    Έχει συνεργαστεί σαν βοηθός σκηνοθέτη με πολλούς Έλληνες σκηνοθέτες. Υπήρξε βοηθός του Θόδωρου Αγγελόπουλου στις ταινίες: «Το Βλέμμα του Οδυσσέα», «Μία Αιωνιότητα και μία μέρα», «Το Λιβάδι που δακρύζει», «Η Σκόνη του Χρόνου». 
    Έχει γράψει και σκηνοθετήσει ταινίες μυθοπλασίας μικρού και μεγάλου μήκους, ντοκιμαντέρ μεσαίου και μεγάλου μήκους, videos για θεατρικές παραστάσεις, εταιρικά videos. 

    Συνεργάστηκε με τον διεθνούς φήμης φωτογράφο Josef Koudelka γράφοντας το κείμενο στο βιβλίο του «Περιπλανήσεις – Ακολουθώντας το Βλέμμα του Οδυσσέα» (έκδοση  Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, 1995), καθώς επίσης και στην έκθεση «Περίπλους - 12 Φωτογράφοι του Magnum φωτογραφίζουν τη σύγχρονη Ελλάδα» (Μουσείο Μπενάκη, Ιούνιος 2004).

    Το 2004 συμμετείχε στο Video Department των Τελετών Έναρξης  και Λήξης της 28ης Ολυμπιάδας της Αθήνας. 
    Κινηματογράφησε αποσπάσματα από την ολυμπιακή προετοιμασία της Αθήνας που προβλήθηκαν στο ΟΑΚΑ κατά τις τελετές Έναρξης και Λήξης.

    Έχει κάνει τη φιλολογική επιμέλεια και έχει γράψει τα παραρτήματα στις εκδόσεις των σεναρίων του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Το Βλέμμα του Οδυσσέα» (εκδόσεις «Καστανιώτη», 1995) και «Τριλογία: Το λιβάδι που δακρύζει» (Εκδόσεις «Ηλέκτρα», 2004). 
    Το μυθιστόρημά της με τίτλο  «Η μνήμη ακίνητη»  κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο», τον Οκτώβριο του 2002. 
    Από τις ίδιες εκδόσεις κυκλοφόρησε το 2013 το προσωπικό της Ημερολόγιο Γυρισμάτων της ταινίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Το Βλέμμα του Οδυσσέα» με τίτλο «Το πρώτο πράγμα που ’κανε ο θεός είναι το ταξίδι...».


    Προβολές 

    Πέμπτη 9 Μαρτίου 20:00, αίθουσα Τώνια Μαρκετάκη
    Σάββατο 11 Μαρτίου 13:00, αίθουσα Τζον Κασσαβέτης

    Στις προβολές θα είναι παρούσα η συγγραφέας Άλκη Ζέη.

    TRAILER - Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΛΚΗΣ / ALKI'S LONG WALK from Christos Giannakopoulos on Vimeo.


    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: 'Ο Μεγάλος περίπατος της Άλκης' της Μαργαρίτας Μαντά Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top