F Filmish: Το κόμικ που πρέπει να διαβάσει κάθε φίλος του σινεμά! - FilmBoy Filmish: Το κόμικ που πρέπει να διαβάσει κάθε φίλος του σινεμά! - FilmBoy
  • Latest News

    Filmish: Το κόμικ που πρέπει να διαβάσει κάθε φίλος του σινεμά!


    To Filmish - A Graphic Journey Through Film είναι ένα νέο και συναρπαστικό graphic novel, δημιουργημένο για τους λάτρεις της 7ης τέχνης, από ένα λάτρη της 7ης τέχνης.

    Ο συγγραφέας και σχεδιαστής κόμικ Edward Ross μας παίρνει από το χέρι και μας καθοδηγεί σε ένα μαγικό ταξίδι στον κόσμο του σινεμά, στις ιδέες του, τις τεχνικές του και τις ιδιαιτερότητες του. 
    Με αφετηρία την πρώτη ταινία των αδερφών Λουμιέρ, το Arrival of a Train at La Ciotat του 1896 θα μάθουμε στοιχεία για μια πλειάδα ταινιών που φτάνουν έως τις μέρες μας. 
    Από ανεξάρτητες παραγωγές μέχρι χολιγουντιανά μπλοκμπάστερ. 

    Πρόκειται για ένα ευχάριστο ανάγνωσμα, φτιαγμένο με πολύ μεράκι, που θα σας κάνει όχι μόνο να ανακαλύψετε νέες ταινίες, αλλά και να ξανα-επισκεφτείτε κάποιες από αυτές που έχετε δει με άλλο «μάτι». 

    Θα μάθετε για πιο λόγο στο Die Hard η αρχιτεκτονική του χώρου παίζει τόσο μεγάλο ρόλο, όσο και για εντυπωσιακά νέα δεδομένα. 
    Το ξέρατε π.χ. ότι η Νιγηριανή βιομηχανία του θεάματος –το.. Nollywood- είναι πλέον η δεύτερη μεγαλύτερη του κόσμου; 

    Υπάρχουν εφτά κεφάλαια στο βιβλίο: το Μάτι, το Σώμα, ο Χρόνος, η Αρχιτεκτονική, ο Ήχος με τη Γλώσσα, η Ιδεολογία και η Τεχνολογία. 
    Σε κάθε ένα γίνεται εκτενή ανάλυση, με αναγνωρίσιμες σκηνές από ταινίες-κλειδί, περαιτέρω σημειώσεις στο τέλος του βιβλίου και μεγάλη βιβλιογραφία. 


    Η αγάπη του συγγραφέα για το σινεμά είναι διάχυτη σε κάθε σελίδα και καταφέρνει να στη μεταδώσει χωρίς να γίνεται ποτέ κουραστικός ή φλύαρος.
    Ποτέ δε μένει σε μια ταινία πέρα από δυο σελίδες, ούτε φορτώνει τις φορτώνει με πολύ κείμενο. 

    Τα ασπρόμαυρα σκίτσα είναι λεπτομερή, «καθαρά» και απεικονίζουν ικανοποιητικά διάσημους ηθοποιούς και γνωστές κινηματογραφικές σκηνές, ενώ ο ίδιος ο συγγραφέας εμφανίζεται σαν οικοδεσπότης.

    Θεωρώ πως όσοι αγαπάτε το σινεμά, αλλά και όσοι θέλετε να το γνωρίσετε, το Filmish είναι από τα καλύτερα βιβλία-αναφοράς που κυκλοφορούν. 
    Θα ερεθίσει την περιέργεια σας και θα σας εντυπωσιάσει με κάποιες εύστοχες παρατηρήσεις από ταινίες που ήδη ξέρατε μα δεν τις είχατε προσέξει. 

    Δεν γνωρίζω αν θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά αν και το ελπίζω. 
    Το μόνο «αρνητικό» που βρήκα ήταν ότι κάποια στιγμή τελειώνει και εγώ ήθελα και άλλο.

    Μιχάλης Δαγκλής.





    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Filmish: Το κόμικ που πρέπει να διαβάσει κάθε φίλος του σινεμά! Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top