F Review: Βρέχει Κεφτέδες 2 - Cloudy With A Chance Of Meatballs 2 - FilmBoy Review: Βρέχει Κεφτέδες 2 - Cloudy With A Chance Of Meatballs 2 - FilmBoy
  • Latest News

    Review: Βρέχει Κεφτέδες 2 - Cloudy With A Chance Of Meatballs 2


     
    Τα παιδικά animation έχουν αναδεχθεί ως ένα από τα πιο κερδοφόρα στοιχήματα του κινηματογράφου. 
    Αυτή η επιτυχία όμως δεν άφησε κανέναν αλώβητο και ανεπηρέαστο. 

    Κλασικές εταιρείες παράγωγης όπως η Pixar και η Disney σταδιακά ακολούθησαν μια καθοδική πορεία, ενώ καινούργιες και ελπιδοφόρες προσπάθειες έκαναν την εμφάνιση τους. 

    Μια από αυτές ήταν και το Βρέχει Κεφτέδες της Sony Pictures Animation, ενώ μετά από λίγο εμφανίστηκε το ακόμα πιο επιτυχημένο Despicable Me που μας σύστησε τα χαριτωμένα κίτρινα πλασματικά που έχουν φέρει μια πρωτοφανή επανάσταση στην σύγχρονη pop κουλτούρα.

    Μπορεί η μακροσκελής εισαγωγή και η αναφορά μου στο Despicable Me να φαίνεται περιττή, όμως όλα αυτά έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην τελική διαμόρφωση του καταστροφικού sequel του Cloudy With A Chance Of Meatballs

    Αν η φρενίτιδα με τα Minions δεν είχε πάρει αυτές τις απίστευτες διαστάσεις, μπορεί το Βρέχει Κεφτέδες 2 να είχε παραμείνει πιστό στις ρίζες του. 

    Με άλλα λόγια, να είχε διατηρήσει αυτά που το έκαναν να διακριθεί: την σπιρτάδα, το χιούμορ και τους καλογραμμένους χαρακτήρες.

    Όμως η μετριότητα δεν μπορεί να κρυφτεί. 
    Οι σκηνοθέτες και οι σεναριογράφοι άλλαξαν, καθώς το συγκεκριμένο sequel μοιάζει να βγήκε κατευθείαν από τον κάδο ανακύκλωσης και να κυκλοφόρησε καθαρά για εμπορικούς λόγους.

    Η ιστορία της παρέας του Βρέχει Κεφτέδες 2 ξεκινά από εκεί που μας άφησε η προηγούμενη ταινία. 

    Ο νεαρός επιστήμονας Flint κατάφερε να σώσει την αγαπημένη του πόλη από την φονική μηχανή παραγωγής φαγητού και επέστρεψε ως ήρωας. 
    Παράλληλα όμως, το φράγμα που προστάτευε το μικρό νησί από τα αποφάγια κατέρρευσε και έτσι η παραθαλάσσια πόλη εκκενώθηκε.


    Κάπου εκεί κάνει την εμφάνιση του και ο διάσημος επιστήμονας και είδωλο του Flint, Chester V, για να του προτείνει να φοιτήσει στην επιστημονική του σχόλη, Live Corp Company. 

    Ο Flint με την υποστήριξη των φιλών του αποδέχεται την πρόταση με ενθουσιασμό, μόνο και μόνο για να μάθει πως τελικά η Μηχανή Φαγητού λειτουργεί ακόμα και πως πλέον παράγει φαγώσιμους ζωικούς οργανισμούς.

    Τα υβρίδια γρήγορα χαρακτηρίζονται ως φονικά και ο μόνος που μπορεί να δώσει την λύση σε αυτή την επιστημονική παρεκτροπή είναι ο Flint και η απίστευτη παρέα του.

    Η δεύτερη ταινία βρίσκεται αρκετά σκαλιά κάτω από τον προκάτοχο της καθώς αποτυγχάνει να εντυπωσιάσει ακόμα και στα βασικά. 

    Το σενάριο που θα μπορούσε να πάρει τόσες πολλές ευφάνταστες προεκτάσεις, περιορίζεται στο να μας εισάγει σε έναν κόσμο παρόμοιο με αυτόν του Jurassic Park, μόνο που αντί για δεινοσαύρους εδώ θα συναντήσουμε ποικιλόμορφα πλάσματα με αποχρώσεις φαγητού.

    Ακόμα χειρότερα, οι χαρακτήρες εμφανίζουν μηδαμινή εξέλιξη αφού τόσο ο πρωταγωνιστής όσο και η εξαιρετική του παρέα δεν αναπτύσσονται ούτε στο ελάχιστο. 

    Διατηρώντας τα ίδια αστεία και τις ίδιες κωμικές ιδιοσυγκρασίες του πρώτου έργου (π.χ. ο αθλητικός Μπάτσος που αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο από τις τρεμάμενες τρίχες του στήθους του), το Βρέχει Κεφτέδες 2 δεν κατάφερε να αφήσει κανένα στίγμα αυθεντικότητας παρά μόνο να αναμασήσει τις καινοτομίες που εισήγαγε το πρωτότυπο.

    Αν εμβαθύνουμε περισσότερο θα καταλάβουμε πως ακόμα και τα κίνητρα που συνθέτουν την πλοκή είναι παρόμοια με αυτά που συναντήσαμε στην αυθεντική ιδέα. 

    Δηλαδή ο αφελής και φιλόδοξος Flint πέφτει για άλλη μια φόρα θύμα ενός ανθρώπου που του υπόσχεται αναγνώριση και θαυμασμό, μονάχα για να τον υποκινήσει και να ξεκινήσει η δράση.


    Όσο για την απόπειρα του Βρέχει Κεφτέδες 2 να εισάγει και αυτό τα δικά του Minions, είναι τραγελαφική. 

    Κάποιες μικρές και χαριτωμένες φράουλες θα βοηθήσουν τους χαρακτήρες και θα τους κατακτήσουν μέσα από την καλοσύνη τους, απέχοντας βέβαια χιλιόμετρα από την ιδιαίτερη γοητεία των παμπόνηρων κίτρινων υποτακτικών του Despicable Me.

    Η σκηνοθεσία των Cody Cameron και Kris Pearn χρησιμοποιώντας όλα τα πλεονεκτήματα που μπορεί να προσφέρει η animated 3D τεχνολογία, δημιούργησε έναν πολύχρωμο κόσμο, παρόμοιο με το ζωικό βασίλειο, που θα ενθουσιάσει τους μικρούς φίλους του franchise. 

    Η αλήθεια είναι πως οι δυο δημιουργοί παρουσιάζονται κατώτεροι του Phil Lord που σκηνοθέτησε το original και πρακτικά έστησε τον κόσμο του Cloody With A Chance Of Meetballs, όμως η προσπάθεια τους δεν είναι αμελητέα.

    Παρόλο που το Βρέχει Κεφτέδες 2 φαίνεται να λειτουργεί σαν μια καλοκουρδισμένη μηχανή, στον πυρήνα του είναι σκουριασμένο και πρόχειρα δουλεμένο. 

    Όσο συμπάθησα το πρώτο, τόσο εύκολα απομακρύνθηκα από το δεύτερο. 
    Όσο αβίαστα λάτρεψα τους χαρακτήρες του πρώτου, τόσο στάσιμους τους είδα να παραμένουν στο επίφοβο δεύτερο μέρος της σειράς. 

    Τα sequel φημίζονται για την επικινδυνότητα τους. 
    Υποθέτω πως όταν μιλάμε για sequel "παιδικού" έργου πρέπει να είμαστε ακόμα πιο καχύποπτοι.

    Στις αίθουσες από 24 Οκτωβρίου.

    Γιώργος Καραμάνος.


    Cloudy With a Chance of Meatballs 2 trailer by FilmBoy-gr
    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Review: Βρέχει Κεφτέδες 2 - Cloudy With A Chance Of Meatballs 2 Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top