F Απεβίωσε πλήρης ημερών, η σπουδαία Ελληνίδα ηθοποιός Κάκια Παναγιώτου - FilmBoy Απεβίωσε πλήρης ημερών, η σπουδαία Ελληνίδα ηθοποιός Κάκια Παναγιώτου - FilmBoy
  • Latest News

    Απεβίωσε πλήρης ημερών, η σπουδαία Ελληνίδα ηθοποιός Κάκια Παναγιώτου


    Γράφει ο Kostas Tsokos.

    Πλήρης ημερών και σε ηλικία 90 ετών, έφυγε από τη ζωή μια ακόμη σπουδαία Ελληνίδα ηθοποιός η Κάκια Παναγιώτου, την Κυριακή 7 Απριλίου.

    Ήταν από τις σημαντικότερες εκπροσώπους της αρχαίας τραγωδίας, υπηρετώντας το Εθνικό Θέατρο για πάνω από τρεις δεκαετίες και πρωταγωνιστώντας σε δραματικές ταινίες των Φώσκολου, Δαλιανίδη και του Ντίνου Δημόπουλου.

    Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1923 και τελειώνοντας τις γυμνασιακές της σπουδές, φοίτησε αρχικά στη Γερμανική Ακαδημία και αργότερα στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, από την οποία αποφοίτησε με άριστα...




    Πρώτης της εμφάνιση σε θεατρική σκηνή, ήταν το 1945 με το θίασο "Αυλαία" στο θέατρο "Κοτοπούλη" και το 1948 προσλήφθηκε στο Εθνικό Θέατρο ως κορυφαία στο χορό αρχαίου δράματος.

    Στη παράσταση της "Ορέστειας" του Αισχύλου διακρίθηκε ιδιαίτερα υποδυόμενη τη Κασσάνδρα, αναλαμβάνοντας στη συνέχεια πρωταγωνιστικούς ρόλους σε νεώτερες παραστάσεις έργων.
    Περιόδευσε με το θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη στην Αίγυπτο και Κύπρο και από το 1953 ήταν μόνιμο στέλεχος του Εθνικού Θεάτρου έως το 1986.

    Μέσα σε αυτά τα 33 χρόνια ερμήνευσε 93 σημαντικούς ρόλους του κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου σε παραστάσεις όπως "Ο Βασιλιάς και ο σκύλος", "Βασιλιάς Ληρ", "Οθέλλος", "Ριχάρδος Γ'", "Αντώνιος και Κλεοπάτρα", "Γέρμα", "Χριστός Πάσχων" και άλλα όπως και οι σημαντικότατες συμμετοχές της στο χώρο της αρχαίας τραγωδίας με τα "Οιδίπους επί Κολωνώ" (ως Ισμήνη), "Ηλέκτρα" (ως Κλυταιμνήστρα), "Πέρσες" ( ως 'Αττοσα), "Τρωάδες" (ως Ανδρομάχη), "Ελένη» (ως Θεονόη), "Μήδεια (ως Τροφός), "Αίας" (ως Αθηνά), "Φοίνισσαι" (ως Αντιγόνη) και άλλες.



    Το 1954 έκανε την πρώτη της κινηματογραφική εμφάνιση στην ταινία του Αλέκου Σακελλάριου, "Θανασάκης ο πολιτευόμενος" και  ακολούθησαν: "Ραντεβού στη Βενετία" του Ντίμη Δαδήρα (1960), "Οι γενναίοι του Βορρά" και "Ένας τρελός γλεντζές" του Κώστα Καραγιάννη (1970), "Αγάπη για πάντα" του Βασίλη Γεωργιάδη (1969), "Αυτοί που μίλησαν με το θάνατο" του Γιάννη Δαλιανίδη (1970), "Μια γυναίκα στην αντίσταση" του Ντίνου Δημόπουλου (1970), "Υπολοχαγός Νατάσα" του Νίκου Φώσκολου (1970), "Μαντώ Μαυρογένους" του Κώστα Καραγιάννη (1971), "Χρόνια της οργής" του Χρήστου Κυριακόπουλου (1973), "Άγρια Νιάτα" του Νίκου Φώσκολου (1982), "Η πόλη ποτέ δεν κοιμάται" του Ανδρέα Τσιλιφώνη (1984), "Πολίτικη κουζίνα" του Τάσου Μπουλμέτη (2003) και άλλες.

    Στην τηλεόραση, ξεκίνησε να εμφανίζεται το 1974 με το "Κεκλεισμένων των θυρών" του Κώστα Λυχναρά ενώ με τον ίδιο σκηνοθέτη συνεργάστηκε και στα "Σκοτεινές δυνάμεις", "Λεηλασία μιας ζωής".

    Έπαιξε επίσης, στις σειρές: "Τερέζα Βάρμ Δακόστα", "Ταξίδι", "Κόντρα Στον Άνεμο", "Λάουρα", "Στην αντίπερα όχθη",  "Άγνωστος" και "Μάνα Είναι Μόνο Μία" ενώ τελευταία της εμφάνιση ήταν την σεζόν 2007-2008 στο "Δεληγιάννειο Παρθεναγωγείο" όπου ήταν η αφηγήτρια των γεγονότων της σειράς.

    Η κηδεία της έγινε στις 5.30 μμ της 8ης Απριλίου, στο Νεκροταφείο Χαλανδρίου.

    Λέγεται πως ήταν άνθρωπος χαμηλών τόνων που συνήθιζε να μένει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Απεβίωσε πλήρης ημερών, η σπουδαία Ελληνίδα ηθοποιός Κάκια Παναγιώτου Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top