F Τα 9 κινηματογραφικά μέντιουμ της διπλανής πόρτας - FilmBoy Τα 9 κινηματογραφικά μέντιουμ της διπλανής πόρτας - FilmBoy
  • Latest News

    Τα 9 κινηματογραφικά μέντιουμ της διπλανής πόρτας


    Γράφει ο Αργύρης Σταματόπουλος.

    Όλοι μας λίγο ή πολύ έχουμε αισθανθεί κάποια στιγμή ότι κάτι γίνεται όπως το έχουμε φανταστεί.

    Ή έχουμε δει ένα όνειρο και το θεωρούμε οιωνό σύμφωνα με το περιεχόμενο του και, αναλόγως με το αποτέλεσμα, πιστεύουμε ότι το προαίσθημα μας δικαιώνεται.

    Ίσως είναι ‘παρενέργεια’ του ότι θέλουμε - και λογικό είναι - να έχουμε τον έλεγχο των γεγονότων που συμβαίνουν στη ζωή μας και να φτιάχνουμε οι ίδιοι τη ‘μοίρα’ μας ή ίσως είναι αυτή η τάση του ανθρώπου (δεν ξέρω αν είναι έμφυτη ή επίκτητη) να θέλει και να προσπαθεί να αγγίξει το υπερφυσικό.

    Ακούμε, λοιπόν, για κληρονομικά χαρίσματα, για ενοράσεις ή για μαντικές ιδιότητες, όχι μόνο από επαγγελματίες του είδους αλλά και από ανθρώπους της διπλανής πόρτας, με τις ικανότητες αυτές συνήθως να έρχονται στην επιφάνεια μετά από ένα γεγονός που στιγμάτισε τη ζωή τους.

    Γι αυτό και, όχι μόνο τα πάλαι ποτέ 090, αλλά και ο κινηματογράφος επωφελείται από τις ικανότητες αυτές που ξεπερνούν την ανιαρή πραγματικότητα.

    Ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι που η ζωή τους επιφύλαξε την ικανότητα για μια πιο διορατική ματιά στον κόσμο;
     



    Lyn Cassaday (George Clooney) – The Men Who Stare at Goats


    Ο Cassaday θεωρεί τον εαυτό του κάτι σαν μαχητή Jedi με μουστάκι.

    Όντας στρατιώτης, υπηρέτησε για κάποιο διάστημα σε μια μυστική υπηρεσία του στρατού των ΗΠΑ, στην οποία προσπαθούσαν να δημιουργήσουν κατασκόπους-μέντιουμ.

    Ναι το ξέρω, ακούγεται παρατραβηγμένο, ακόμα και για το Hollywood.

    Αλλά αυτό δεν είναι το καλύτερο.

    Το καλύτερο είναι ότι παρόλο που ο Cassaday δεν κατάφερε να μάθει να περνά μέσα από τοίχους ή να διαβάζει τις σκέψεις των άλλων, ισχυρίζεται ότι με τη δύναμη του μυαλού του σκότωσε μια κατσίκα - ένα γεγονός που θα τον στοιχειώνει για πάντα.

    Τα συμπεράσματα δικά σας.

    Πάντως δε χρειάζεται να έχει κανείς μαντικές ικανότητες για να διαπιστώσει ότι, χρησιμοποιώντας ο ήρωας τις λέξεις ‘σκοτώνω’ και ‘κατσίκα’ στην ίδια πρόταση, δεν είναι και ο αγαπημένων των οργανώσεων προστασίας ζώων.



    River Tam (Summer Glau) – Serenity


    Μια γλυκιά, όμορφη και φαινομενικά συμπαθητική 17χρονη με την μοναδική ιδιότητα να μπορεί να… σκοτώνει με το μυαλό της.

    Η River ήταν ένα παιδί-ιδιοφυία, πάνω στην οποία η ‘Ακαδημία’ έκανε πειράματα στο μυαλό και στο σώμα της, με απώτερο σκοπό να δημιουργήσουν τον απόλυτο φονιά.

    Ανέπτυξε, λοιπόν, ψυχικές ικανότητες και τη δυνατότητα να διαβάζει το μυαλό των άλλων, αλλά εξαιτίας των πειραμάτων, έχει έντονες συναισθηματικές εκρήξεις τις οποίες δε μπορεί να ελέγξει.

    Κάτι σαν μια μέση ελληνίδα νοικοκυρά, όταν πέφτει το ρεύμα την ώρα που παίζει το τούρκικο σήριαλ.

    Αξιοσημείωτο ότι η Summer Glau κέρδισε Saturn Award δευτερεύοντα γυναικείου ρόλου για τη River.



    Charles Xavier (Patrick Stewart)/Jean Grey (Famke Janssen) – X-Men Trilogy


    Ο αγαπημένος καράφλας και η ποθητή κοκκινομάλλα των κόμικς μεταφέρονται στη μεγάλη οθόνη.

    Εξαιτίας της γενετικής τους μετάλλαξης, ο Professor X και η Jean έχουν αποκτήσει τηλεπαθητικές ικανότητες, τις οποίες έχουν θέσει στην υπηρεσία την προστασίας των αθώων και αβοήθητων, ενάντια στην ιδεολογία του Magneto για φυλετική κυριαρχία των μεταλλαγμένων και τον φόβο, το ρατσισμό και την προκατάληψη των ανθρώπων.

    Βέβαια, για να λέμε και λίγο την αλήθεια, ο αντρικός πληθυσμός που είδε τις ταινίες περισσότερο θα στάθηκε στο σέξι catwalk της Janssen με τα μικροσκοπικά ρουχαλάκια, παρά στο απίστευτα υψηλό επίπεδο των δυνάμεων της που της δημιούργησαν την διχασμένη προσωπικότητα.

    Και μπορεί οι σκληροπυρηνικοί fans των κόμικς να απογοητεύτηκαν από την αναντιστοιχία μεταξύ βιβλίων και cinema, υπάρχει πάντα όμως το X-Men: Days of the Future Past.



    Nick Marshall (Mel Gibson) – What Women Want


    Ο ‘Τρελός’ Max έβαλε στην άκρη το φονικό του όπλο και έθεσε εαυτόν στο να αφουγκράζεται τις γυναικείες σκέψεις.

    Την επιθυμία δισεκατομμυρίων αντρών ανά τον πλανήτη την απέκτησε ο Marshall για 127 λεπτά.

    Προσπαθώντας να μπει για λίγο στη γυναικεία ψυχοσύνθεση, ο Nick ρίχνει κατά λάθος το πιστολάκι μαλλιών στη μπανιέρα, με αποτέλεσμα το ηλεκτροσόκ να του δώσει την ικανότητα να διαβάζει τις σκέψεις των γυναικών.

    Και ω του θαύματος! 

    Από φαλλοκρατικό γουρούνι και αποστασιοποιημένος πατέρας μεταμορφώνεται σταδιακά σε ρομαντικό, ειλικρινή τύπο και υπεύθυνο γονιό, ώσπου έρχεται η ώρα ο ‘Hollywoodιανός από μηχανής θεός της ειρωνείας’ να του πάρει τις δυνάμεις.

    Α ρε Θεέ, σε λάθος άτομα πας και τα δίνεις!



    Johnny Smith (Christopher Walken) – The Dead Zone


    Εξαιτίας ενός αυτοκινητιστικού δυστυχήματος, ο Johnny Smith πέφτει σε κώμα για πέντε χρόνια.

    Όταν ξυπνάει, η κοπελιά του έχει παντρευτεί με παιδί, η ζωή έχει προχωρήσει και αυτός έχει την ικανότητα να βλέπει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον όποιου ατόμου αγγίζει.

    Και ενώ ένας τυπικός αστός (ε ναι, πιθανόν κι εγώ!) θα χρησιμοποιούσε το ταλέντο του για να βρει τη γυναίκα της ζωής του ή να κερδίσει λεφτά για πέντε ζωές, ο Smith προσπαθεί να αλλάξει τις κακοτοπιές των γύρω του.

    Μια από αυτές είναι να εμποδίσει ένα μελλοντικό, παγκοσμίου κλίμακας πυρηνικό ολοκαύτωμα από τον διεφθαρμένο γερουσιαστή Stillson.

    Αλήθεια, αν μπορούσατε να δείτε το παρελθόν ή το μέλλον και είχατε τη δυνατότητα να το αλλάξετε, θα το τολμούσατε; 



    Frederick Abberline (Johnny Depp) – From Hell


    Όπως, σύμφωνα με τους αρχαίους ημών προγόνους, η Πυθία έπρεπε να έρθει σε μια έκσταση εισπνέοντας τον ατμούς από διάφορα καιόμενα βότανα και μασώντας φύλλα δάφνης (κοινώς, να την ‘καρακατακούσει’), έτσι ο εν λόγω επιθεωρητής της αστυνομίας του Whitechapel ενίσχυε την ‘ευκρίνεια’ των οραμάτων του καπνίζοντας γενναίες ποσότητες οποίου.

    Ο Abberline, σε μια κατάσταση μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, προσπαθούσε να δει πράγματα τα οποία θα βοηθούσαν στη σύλληψη του διαβόητου Jack του Αντεροβγάλτη και θα ξετύλιγαν το κουβάρι μιας συνομωσίας και ενός σκανδάλου που έφτανε πολύ ψηλά στην ιεραρχία της εξουσίας.

    Μπορεί η μέθοδος του να μην είναι και η πιο συμβατική, αλλά όσο να πεις φέρνει αποτελέσματα.



    Cris Johnson (Nicolas Cage) – Next


    Το να βλέπεις το μέλλον ακούγεται και είναι εντυπωσιακό .
    Το να βλέπεις μόνο το δικό σου μέλλον, και μάλιστα μόνο για τα επόμενα δύο λεπτά, ακούγεται τόσο εντυπωσιακό, όσο το να προβλέπεις το παρόν.

    «Χμμμ… με τρώει το χέρι μου. 

    Προβλέπω ότι σε 1,4 δευτερόλεπτα θα το ξύσω.»

    Εντυπωσιαστήκατε; Καλά μη πάθετε και ντελίριο!

    Κάτι ανάλογο λοιπόν, είναι και ο ‘μαλλιάς’ Cage ως Cris Johnson, ο οποίος δουλεύει σαν ταχυδακτυλουργός και βγάζει τα προς το ζην ποντάροντας το άμεσο μέλλον του στα χαρτιά.

    Όταν το FBI θα θελήσει τις ικανότητες του για να αποτρέψει την έκρηξη μια βόμβας από τρομοκράτες, ο Cris θα χρησιμοποιήσει τις ικανότητες του για να ξεφύγει, να σώσει την κοπελιά του (Jessica Biel - τότε πιπίνι μπροστά στο Nic) από τους τρομοκράτες και να αποδείξει στο κοινό ότι οι βιντεοκλιπίστικες σκηνές δράσης θα έκαναν τους θεατές να μην προσέξουν το πλατύ καραφλομέτωπο του (η χαίτη τον μάρανε).

    Και… είδε κανείς σας κανένα next Next; 

    Ούτε κι εγώ!


    Annie Wilson (Kate Blachett) – The Gift


    Η θεά Kate Blanchett μπορούσε και έβλεπε οράματα πριν φορέσει τα μυτερά ξωτικίσια αυτιά.

    Πάντα όμορφη και αστραφτερά ήρεμη, χρησιμοποιεί το ‘δώρο’ της για να εξιχνιάσει τα εγκλήματα που συμβαίνουν στην μικρή της πόλη, ακόμα κι αν δε συμμερίζονται όλοι το χάρισμα της.

    Παρόλα αυτά, μέσα από αντιδράσεις και αντιπαραθέσεις, η Annie Wilson θα υπηρετήσει το αίσθημα δικαίου που την διακατέχει και θα πασχίσει για να αποδείξει την αλήθεια, με ρίσκο τη ζωή της.

    Πάντως, κοιτάζοντας τη και μόνο, εγώ θα της έλεγα ‘ναι’ ακόμη κι αν με έβγαζε ότι είμαι ο σχιζοφρενής δολοφόνος με το πριόνι.



    Simon Silver (Robert De Niro) – Red Lights


    Άραγε μπορεί να εξηγηθεί το μεταφυσικό;

    Πως μπορεί κάποιος να διακρίνει τις διαφορές και να αναγνωρίσει έναν απατεώνα από ένα άτομο με αληθινές ψυχικές ικανότητες;

    Με κάτι τέτοια ερωτήματα παθιάζεται και ο Tom Buckley (Cillian Murphy) και κάνει αντικείμενο της εμμονής του το θρυλικό μέντιουμ που κάνει την επανεμφάνιση του, Simon Silver.

    Σταδιακά, η εμμονή του Buckley μεγαλώνει, αλλά έχει να αντιμετωπίσει μια προσωπικότητα που αποπνέει μυστήριο και μια σειρά από ανεξήγητα φαινόμενα.

    Το τι θα δει σε αυτή του την πορεία, θα τον ταρακουνήσει για τα καλά.

    Και μπορεί να μην άφησε εν γένει τις καλύτερες των εντυπώσεων, αλλά De Niro είναι αυτός.

    Δε χρειάζεται να κάνει τον ‘psychic’ για να μαγνητίσει.

    Και με το πέρας αυτού του άρθρου, νιώθω κι εγώ τις κρυφές μου δυνάμεις να έρχονται στην επιφάνεια!

    Προβλέπω να σας αρέσει.

    Σας βλέπω τώρα, αυτή τη στιγμή, να γράφετε τα θετικά σας σχόλια από κάτω.

    Ακόμα κι εσείς που γράφετε αρνητικά σχόλια, σας αρέσει, αλλά ψεύδεστε, έτσι για σπάσιμο στον υποφαινόμενο.
    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Τα 9 κινηματογραφικά μέντιουμ της διπλανής πόρτας Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top