F Resident Evil movie Marathon: Resident Evil Extinction (2007) - FilmBoy Resident Evil movie Marathon: Resident Evil Extinction (2007) - FilmBoy
  • Latest News

    Resident Evil movie Marathon: Resident Evil Extinction (2007)


     
    Γράφει ο Kostas Tsokos.

    Σκηνοθεσία: Russell Mulcahy
    Κόστος: $45 εκατομμύρια, US box office $50 και παγκόσμιο $147


    Μια ακόμη σκηνοθετική αλλαγή πλεύσης, με τον Paul W.S. Anderson να επιβλέπει ξανά ως σεναριογράφος και παραγωγός.

    Αυτή τη φορά με τον έμπειρο Russell Mulcahy (των Highlander, The Shadow) είχαμε μια στροφή σε μεταποκαλυπτικές καταστάσεις, για να κλείσουν και πιο επικά την αρχικά υποτιθέμενη 'τριλογία'.

    Δυστυχώς, το Extinction δεν ξεκινούσε με άμεση σύνδεση στα προηγούμενα, όπως συνέβη πετυχημένα και πορωτικά μεταξύ πρώτης και δεύτερης ταινίας.

    Γι'αυτό ας πάμε πρώτα λίγο πίσω, στο φινάλε του Resident Evil: Apocalypse...


     

    Είχαν περάσει τρεις εβδομάδες από την πυρηνική έκρηξη στη Racoon City, με την Alice να κρατείται αιχμάλωτη στις δυτικές εγκαταστάσεις της Umbrella από τον Dr Isaacs (ο κακός του 1ου Tomb Raider, Iain Glen) και με τα τραύματα της να επουλώνονται σιγά σιγά.

    Με την Umbrella να έχει μπαλώσει όποιες βρωμιές της διέρρευσαν στα μίντια και να ρίχνει το φταίξιμο σε Jill και Carlos, συνεχίζει τα πειράματα στην Alice μέχρι που η ίδια ξυπνάει, επανακτά τη μνήμη της και τις ικανότητες της για ξύλο.

    Αργότερα έρχονται οι Carlos και Jill μεταμφιεσμένοι σε φύλακες, μαζί με την μικρή Angela Ashford και παίρνουν μαζί τους την Alice.
    Μόνο που ο Dr Isaacs ενεργοποιεί έναν μηχανισμό παρακολούθησης για την Alice, που συνδέεται με σήμα δορυφόρου παγκόσμιας εμβέλειας.

    Ξεκινάει λοιπόν το Extinction και συ αναρωτιέσαι "τι έγινε ρε παίδες; ξεχάσατε κάτι στο σενάριο;"
    Τι απέγιναν η Jill Valentine, η μικρή Angela και πότε πρόλαβαν να χωρίσουν τα τσανάκια τους με την Alice;

    Απ'ότι φάνηκε, έκαναν ένα ελαφρύ (έως βαρύ) χρονικό πήδημα προκειμένου να το προχωρήσουν λίγο και να πάνε εκβιαστικά, σε ένα τελευταίο 'επικό' μέρος/φινάλε (στο novelization του Extinction η μικρή σκοτώνεται και η Jill έχει τραβήξει δρόμο με άλλο πλήρωμα επιζώντων).


    Τελικά έχουν περάσει πέντε χρόνια από τότε, ο ιός έχει εξαπλωθεί σε πολύ μεγαλύτερη εμβέλεια και αυτό για κάποιο μυστήριο λόγο έπρεπε να απεικονιστεί, υπό μορφή αμμόλοφων που έχουν κατακλύσει την Αμερική.

    Δεν ήξερα πως όταν τα ζόμπι σπέρνουν επί πενταετία τον πανικό, θα γεμίσει ο κόσμος με άμμο αλλά τέσπα...άμμησε τα!

    Σκαλωματικό ξεκίνημα ακολούθησε, ολόιδιο με του πρώτου φιλμ και συ να αναρωτιέσαι τι γίνεται.

    Γρήγορα ανακαλύπτουμε πως πρόκεται για κλώνους της Alice πάνω στους οποίους γίνονται δοκιμές από τον Dr Isaacs, σε υπόγειες εγκαταστάσεις της Umbrella, με τον κάθε κλώνο να αποτυγχάνει, να σκοτώνεται και να πετιέται σε έναν σωρό από νεκρούς κλώνους.

    Όλα αυτά, επειδή στο αίμα της Alice που έχει απορροφήσει τον ιό T-Virus και έχει αποκτήσει υπερδυνάμεις, βρίσκεται το αντίδοτο.
    Ή αλλιώς ο ιδανικός πόρος εκμετάλλευσης και συνέχισης πειραμάτων για τις κερδοσκοπικές μεθόδους της εταιρείας.

    Εν τω μεταξύ, η Alice προσπαθεί να κρύβεται από τον δορυφόρο της Umbrella, τριγυρνώντας με μια μηχανή αλλά αισθάνεται...αμήχανη, γιατί δεν μπορεί να βρει τροφή, καύσιμα και επιζώντες, παρά μόνο σαδιστές ανθρωποφάγους ανθρώπους με κατοικίδια μεταλλαγμένα ζόμπι-σκυλιά.

    Κάποια στιγμή ο δρόμος της θα την φέρει στο convoy των Carlos και L.J, με αρχηγόπουλο την Claire Redfield και αποφασίζουν να τραβήξουν για Αλάσκα όπου φημολογείται ως μία εκ των ελαχίστων περιοχών που έχουν μείνει αμόλυντες.

    Όλα θα οδηγήσουν φυσικά στο να σκοτωθούν όλοι σιγά σιγά, μέχρι να φτάσουμε στο φινάλε όπου η Claire θα διαφύγει με την έφηβη K-Mart και η Alice θα τα βάλει με τον Dr Isaacs, που στο ενδιάμεσο μετατράπηκε σε τέρας που θύμιζε τον Tyrant από το πρώτο videogame.

    Υπάρχουν πολλές απιθανότητες, ελλείψεις και ανακρίβειες, με την πρώτη σκηνή όπου η Alice πιάνεται αιχμάλωτη να φαντάζει εντελώς περιττή.


    Επίσης, πως γίνεται ο έγχρωμος LJ να δαγκώνεται και να παίρνει κανά δυο μέρες μέχρι να γίνει ζόμπι, όταν στην πρώτη ταινία η Michelle Rodriguez μετατράπηκε σε λίγες ώρες;

    Όσο για την Alice την είχε δει τελείως Jean Grey και κάπου συνειδητοποιούσες πως το σεναριακό εύρημα των υπερδυνάμεων, είχε καταντήσει υπερβολικό.

    Zombie/b-movie flick βλέπαμε κύριοι Anderson και Mulcahy ή X-men;

    Τα δάνεια από ταινίες πάμπολλα, όπως τα κορακοζόμπι που θύμιζαν "Τα Πουλιά" του Hitch...cock και μια σεκάνς ολότελα κοπιαρισμένη από Day of The Dead όπου γίνονταν εργαστηριακά τεστ γνώσεως σε ζόμπι, ενώ το γενικότερο μεταποκαλυπτικό σκηνικό και τα οχήματα ήταν Mad Max 2 επί...200.

    Όσο για τον συσχετισμό με τα παιχνίδια, εδώ έχουμε την πιο απομακρυσμένη από εκείνα ταινία καθώς δεν υπήρξε ποτέ παρόμοιο σκηνικό, μέχρι εκείνη τη στιγμή.

    Αρκεστήκαμε μόνο στην μικρή παρουσία χαρακτήρων-κλειδιά όπως η Claire Redfield, την εμφάνιση του Tyrant και των πουλιών αλλά και του Albert Wesker ως κύριου υπεύθυνου των παραρτημάτων της Umbrella.

    Ουσιαστικά επρόκειτο για b-movie που προσπαθεί να χωρέσει διάφορους χαρακτήρες και περιστατικά, με το ζόρι σε 95 λεπτά.


    Σαν αποτέλεσμα, φαίνονταν όλοι και όλα του πεταματού όπως οι χαρακτήρες της r'n'b τραγουδιάρας Αshanti, η K-Mart/Spencer Locke και ο καουμπόις Chase (ναι...κι όμως...ήταν ο Linden Ashby, o Johnny Cage του 1ου Mortal Kombat!).

    Παρ'όλα αυτά και ξαναβλέποντας το μετά από χρόνια, δεν μου φάνηκε και τόσο άσχημο.

    Κυλούσε περισσότερο σαν ταινία σε σχέση με το βιντεογκεϊμίστικο Apocalypse και σε έμπαζε σε ένα υποβλητικό, μεταποκαλυπτικό κλίμα ειδικά όταν έφτασαν στο Las Vegas.


    Σε όλα αυτά βοηθούσε και η σκοτεινή, πεσιμιστική μουσική, με εφιαλτικά industrial στοιχεία του Charlie Clouser (Saw franchise).

    Η Milla Jovovich έμοιαζε πιο συμπαθής από ποτέ και την απολάμβανες να ξεσκίζει ζόμπι με τα γιαταγάνια της ενώ τα ίδια τα ζόμπι ήταν πιο καλοσχεδιασμένα, αληθοφανή και hardcore από οποιαδήποτε ταινία της σειράς, με την παρουσία τους να είναι σχετικά μεγαλύτερη από το προηγούμενο φιλμ.

    Τα μεγαλύτερα highlight οι δύο καλοσκηνοθετημένες και αγωνιώδεις σεκάνς με την επίθεση των μολυσμένων πουλιών και η επόμενη με τα λυσσασμένα ζόμπι στο Las Vegas, που θα μπορούσαν βέβαια να είναι ακόμα πιο αιματηρές.

    Κρίμα μόνο για το anticlimactic, βιαστικό φινάλε, με την υπερφυσική και βιαστική μάχη ανάμεσα σε Alice και Tyrant, μόνο και μόνο για να καθαρίσει ένας κλώνος της και να φύγουμε για τα επόμενα φιλμ της σειράς.

    Εν ολίγοις, το πιο άσχετο σε σχέση με τα παιχνίδια αλλά ίσως το μόνο, σχετικά καλύτερο sequel μετά την πρώτη ταινία με πετυχημένες και ευπρόσδεκτες κοπιαρισμένες επιρροές και ικανοποιητικό συνδυασμό, ατμόσφαιρας, κλισέ ανθρώπινων στιγμών και δράσης.

    Θα μπορούσε να ήταν πολύ καλύτερο, αν δεν ήταν χτισμένο με την νοοτροπία "b-movie του ενενηνταλέπτου".

    Όσο για το τι ακολούθησε, τσωκικό παράδοξο αλλά...πόσο μα πόσο βαριέμαι να το πολυαναλύσω! (λέμε τώρα!)

    Έχε χάρη Mr Anderson που έχω όρεξη για κράξιμο...


    Συνέχεια με το Resident Evil: Afterlife (2010)


    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Resident Evil movie Marathon: Resident Evil Extinction (2007) Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top