F 9 Best Body Swap Movies - Νά ήμουνα στη θέση σου! - FilmBoy 9 Best Body Swap Movies - Νά ήμουνα στη θέση σου! - FilmBoy
  • Latest News

    9 Best Body Swap Movies - Νά ήμουνα στη θέση σου!

    Γράφει ο Αργύρης Σταματόπουλος.

    «Οι γονείς μου μού τη σπάνε, είναι αντίθετοι σε ό,τι κι αν κάνω, μου πάνε πάντα κόντρα, δε μ'αφήνουν να κάνω αυτό που θέλω.»

    «Το παιδί μου δεν καταλαβαίνει πόσο δύσκολα τα βγάζω πέρα και πρέπει συνέχεια να δουλεύω για να ζήσουμε. Γι'αυτόν είναι όλα εύκολα.»

    «Ο/Η σύντροφος μου δε με καταλαβαίνει, δεν δίνει σημασία στις δικές μου ανάγκες και τα κάνει όλα όπως θέλει αυτός/αυτή.»

    «Γιατί να είναι αυτός ο ανεγκέφαλος ο πιο δημοφιλής του σχολείου και να τον θέλουν όλα τα κορίτσια; Να ήμουν εγώ στη θέση του…!»

    Όλα αυτά είναι κλασσικά βιώματα που, λίγο ή πολύ, όλος ο κόσμος έχει περάσει από κει και πολλές φορές, δυστυχώς, είναι πραγματικότητα.

    Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι από τα πιο πολύπλοκα πράγματα και το πώς θα εντάξει ο καθένας τον εαυτό του σε μια σχέση, ή σε μια κοινωνία κατ’ επέκταση, είναι ένα πρόβλημα που θέλει πολύ προσπάθεια, υπομονή και ‘διάβασμα’.

    Τι συνιστά ο κινηματογράφος περί αυτού; 
    Ψυχολόγους; Κέντρα συμβουλευτικής; Μα πόσο πίσω είμαστε!

    Το σινεμά έχει αναπτύξει μια επαναστατική μέθοδο που, και πραγματοποιεί την ενδόμυχη ευχή του καθενός και ταυτόχρονα βοηθά και δίνει ένα καλό μάθημα σε όποιον έχει πρόβλημα.

    Ladies and gents, the ‘body swap’! 
    Η κλασσική συνταγή των ταινιών που βάζουν τον έναν στο σώμα του άλλου και τον αφήνουν να ζήσει τις εμπειρίες και την καθημερινότητα του, μέχρι να βάλει μυαλό.

    Και υπάρχουν τρανά παραδείγματα που υποστηρίζουν τον κανόνα, ότι όντως η αλλαγή δουλεύει, αλλά και την ύπουλη πραγματικότητα που σου λέει ‘πρόσεχε τι εύχεσαι, γιατί μπορεί να πραγματοποιηθεί’.



    Like Father Like Son (1987)

    Ο δόκτωρ Hammond (Dudley Moore), ικανός χειρουργός και με βλέψεις σε βαθμίδες της ιεραρχίας, είναι απορροφημένος από τη δουλειά του, με αποτέλεσμα να αμελεί τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στο σχολείο ο γιο του, Chris (Kirk Cameron).

    Τη λύση θα δώσει ένας πειραματικός ορός, τον οποίο θα πιουν κατά λάθος, αλλάζοντας σώματα και βρισκόμενοι ο καθένας τους σε μια νέα πραγματικότητα, που για να ανταπεξέλθουν, θα περάσουν από ένα σωρό αστείες καταστάσεις.

    Έτσι όμως θα συνειδητοποιήσουν το πόσο πολύ είχαν απομακρυνθεί ο ένας από τον άλλο, αλλά και θα συμμεριστούν και την καθημερινότητα του άλλου, προκειμένου να διορθώσουν τη σχέση τους.




    Vice Versa (1988)

    Ο σταρ των 80’s και έτερος ‘μπάτσος του Beverly Hills’, Judge Reinhold, πρωταγωνιστεί σε αυτή την οικογενειακή κωμωδία, όπου στη Ελλάδα έγινε γνωστή με τον τίτλο ‘Ο Μικρομέγαλος’ (έχουμε ακούσει και χειρότερα... μάλλον).

    Ο Marshall Seymour είναι χωρισμένος και για μερικές μέρες φροντίζει το γιο του (ο μικρός σταρ των 80’s, Fred Savage) εν απουσία της μητέρας του, αφού γενικότερα δεν λαμβάνει πολύ μέρος στην καθημερινότητα του μικρού.

    Μετά από ένα ταξίδι στην Κίνα, ο Marshall θα φέρει κατά λάθος ένα διακοσμητικό κρανίο, το οποίο έχει μαγικές δυνάμεις και βρίσκεται στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή.

    Όταν, μετά από έναν καβγά, ο ένας εύχεται να ήταν στη θέση του άλλου, το κρανίο πραγματοποιεί την ευχή τους, μεταμορφώνοντας εξωτερικά τον Charlie στον πατέρα του και το αντίστροφο.

    Τώρα, ο ‘μικρός’ πρέπει να πάει στη δουλειά που δουλεύει ο πατέρας του ως αντιπρόεδρος, όντας 11 ετών, ενώ ο ‘μεγάλος’ πρέπει να πάει σχολείο στη θέση του γιου του και να αντιμετωπίσει όσα συμβαίνουν εκεί – εξετάσεις, ψευτονταήδες, προπόνηση κτλ.

    Τα προβλήματα τους, όμως, δεν τελειώνουν εκεί αφού στο κατόπι τους έχουν τους δύο απατεώνες που έβγαλαν λαθραία το κειμήλιο εξαρχής, και φυσικά το θέλουν πίσω με οποιοδήποτε τρόπο.




    18 Again! (1988)

    Ο 81 ετών εκατομμυριούχος Jack Watson (George Burns) βρίσκεται κατά λάθος στο σώμα του 18χρονου εγγονού του, David (Charlie Schlatter), με τον δεύτερο να παγιδεύεται στο σώμα του και να βρίσκεται σε κώμα.

    Με τη νεοαποκτηθείσα νιότη του, ο Jack θα θελήσει να ξαναζήσει όλες αυτές τις στιγμές που του είχαν λείψει καθώς μεγάλωνε, όπως το σχολείο, οι παρέες, τα ρομάντζα, έστω και από το σώμα του εγγονού του.

    Δε θα βρει, όμως, αυτό που περίμενε, καθόσον όλα αυτά τα χρόνια έχει αποξενωθεί από το γιο του και την οικογένεια του, ο David αντιμετωπίζει προβλήματα στο σχολείο του και η νεαρή γυναίκα του μάλλον δεν τον πήρε για τα νιάτα και την ομορφιά του.

    Ο Jack θα προσπαθήσει να τα αλλάξει όλα αυτά, έχει όμως λίγο χρόνο στη διάθεση του, γιατί η οικογένεια έχει αποφασίσει να αποσυνδέσει τον ‘81χρονο David’ που είναι σε κώμα.




    Dream a Little Dream (1989)

    Ο καθηγητής Ettinger (Jason Robards) εξασκείται με τη γυναίκα του σε μια μορφή διαλογισμού, ώστε τα πνεύματα τους να μείνουν για πάντα μαζί.

    Την ώρα που είναι έτοιμος να τα καταφέρει, ο Bobby (Corey Feldman) πέφτει επάνω στην γειτόνισσα/αντικείμενο του έρωτα και οι δύο πέφτουν επάνω στο ζευγάρι, προκαλώντας μια αλλαγή στα σώματα τους.

    Αργότερα, ο Ettinger θα ξυπνήσει στο σώμα του Bobby και θα συνειδητοποιήσει ότι το νεύμα του αληθινού Bobby βρίσκεται στο υποσυνείδητο του και μπορούν να επικοινωνούν μέσα από μια κατάσταση ονείρου.

    Η γυναίκα του είναι αντιστοίχως παγιδευμένη στο σώμα της κοπέλας και ο Ettinger πρέπει να διορθώσει τις στραβές καταστάσεις στη ζωή του Bobby, ώστε να τον πείσει να τον βοηθήσει για να ξανακάνουν το πείραμα του διαλογισμού και να ξαναγυρίσουν στα σώματα τους.


    Dream a Little Dream (1989) trailer από FilmBoy-gr


    Wish Upon a Star (1996)

    Η Alexia (Katherine Heigl) και η Hayley (Danielle Harris) είναι δύο αδελφές που δεν τα πάνε καθόλου καλά μεταξύ τους, αφού είναι εκ διαμέτρου αντίθετοι χαρακτήρες.

    Η Alexia είναι η όμορφη και δημοφιλής ντίβα του σχολείου, ενώ η Hayley είναι η πιο συνεσταλμένη κοινωνικά που έχει εξαιρετικές επιδόσεις στα μαθήματα και σχέδιο για ένα λαμπρό μέλλον.

    Με το που βλέπει ένα πεφταστέρι, η Hayley εύχεται να ήταν η αδερφή της και - προς ‘έκπληξη’ του κοινού! - η ευχή πραγματοποιείται, όταν την επόμενη μέρα τα δύο κορίτσια ξυπνούν η μια στο σώμα της άλλης.

    Οι εντάσεις μεταξύ τους τις κάνουν, αρχικά, η μία να καταστρέφει την δημόσια εικόνα τις άλλης (με πιο χαρακτηριστική σκηνή την τότε παιδούλα και scream queen, Harris, να χορεύει στο σχολείο ντυμένη dominatrix!).

    Σιγά-σιγά, βεβαίως, αρχίζουν να έρχονται πιο κοντά σαν αδερφές και να εκτιμούν η μία το χαρακτήρα της άλλης, προσπαθώντας παράλληλα να διορθώσουν την κατάσταση με τα σώματα τους.




    The Hot Chick (2002)

    Η καυτή και… άντρας Rachel McAdams πρωταγωνιστεί ως η όμορφη cheerleader Jessica.

    Στον αντίποδα είναι ο ‘σκέτο ζώον’ Rob Schneider ως ο ελεεινός απατεώνας Clive.

    Ένα ζευγάρι μαγικά σκουλαρίκια και οι δυο τους αλλάζουν σώματα.

    Η Jessica, αρχικά φρικαρισμένη με το νέο της σώμα, προσπαθεί να διορθώσει τα πράγματα στη ζωή της, όπως τη σχέση των γονιών της, την αισθηματική ζωή της κολλητής της, τον δικό της επιφανειακό χαρακτήρα, αλλά και να προκαλέσει λίγο πανικό… στο κλαμπ.

    Ο Clive εκμεταλλεύεται το νέο του ‘καυτό’ σώμα για να κάνει πιο εύκολη την απατεωνίστικη καθημερινότητα του, δουλεύοντας μέχρι και σε στριπτιτζάδικο.

    Τα πράγματα δυσκολεύουν, όταν μαθαίνουν ότι πρέπει να επανέλθουν στα σώματα τους πριν τα αποτελέσματα μονιμοποιηθούν και η κατάσταση γίνεται λίγο περίεργη, όταν η April (Anna Faris), η κολλητή της Jessica, θα αρχίσει να ερωτεύεται τον Clive… που είναι βασικά η Jessica!




    Freaky Friday (2003)

    Η Lindsey Lohan ερμηνεύει Lindsay Lohan.

    Επαναστατούσα νεαρά τα βάζει με τη μητέρα της, επειδή ετοιμάζεται να παντρευτεί άλλον τρία χρόνια μετά το θάνατο του πατέρα, δεν την πιστεύει ότι η δήθεν bff είναι στην πραγματικότητα η μισητή αντίζηλος και δεν την αφήνει να λάβει μέρος σε διαγωνισμό για ροκ μπάντες.

    Εκεί επεμβαίνει μια κινέζα γιαγιά, που προσφέρει fortune cookies - μαγεμένα προφανώς - σε μάνα και κόρη, με αποτέλεσμα να αλλάξουν σώματα και να έρθει η μία στη θέση της άλλης.

    Τώρα η μάνα θα πρέπει να αντιμετωπίσει το σχολείο, τη bitch που θα προσπαθήσει να την ντροπιάσει και τον καθηγητή που ξεσπάει την κακία του πάνω στην κοπέλα.

    Αντίστοιχα, η κόρη θα πρέπει να πάει στη δουλειά, να αντιμετωπίσει όλες τις υποχρεώσεις της μαμάς, αλλά και να σιγουρευτεί ότι ο αρραβωνιαστικός δεν έχει καταλάβει τίποτα.

    Βλέποντας τη Jamie Lee Curtis, το μόνο που θυμόμαστε είναι το στριπτίζ στο True Lies.




    It’s a Boy Girl Thing (2006)

    Γείτονες και τέως παιδικοί φίλοι, ο Woody (Kevin Zegers) και η Nell (Samaire Armstrong) δεν έχουν τίποτα κοινό και, ως είναι φυσικό, δεν χωνεύουν ο ένας τα άντερα της άλλης.

    Οι τσακωμοί, όμως, πάντα προκαλούν προβλήματα, ειδικά όταν γίνονται μπροστά στο άγαλμα ενός αρχαίου Αζτέκου θεού.

    Με ένα ξόρκι, το επόμενο πρωί ξυπνούν ο ένας στο σώμα του άλλου και αρχίζει ένας μαραθώνιος αλληλοξεφτίλας ο ένας μέσα στο σώμα του άλλου, με τον Woody (που είναι η  Nell) να φαίνεται κάπως ‘φλώρος’ για τα πρότυπα του σχολείου και την Nell (που είναι ο Woody) να φαίνεται κάπως εξώλης και προώλης.

    Αναπόφευκτα, όμως, έρχονται σε μια ανακωχή, μέχρι να φτιάξουν τα πράγματα, και με τον καιρό αρχίζουν και εκτιμούν ο ένας τον άλλο.

    Τα δύσκολα έρχονται όταν μαθαίνουν ότι για να λυθεί το ξόρκι, πρέπει να βοηθήσουν ο ένας τον άλλο σε κάτι σημαντικό για τον καθένα.

    Έτσι ο Woody πρέπει να μάθει ποίηση και λογοτεχνία, ώστε η Nell να δώσει συνέντευξη για το Yale, και η Nell πρέπει να μάθει football για τον μεγάλο αγώνα του Woody.




    The Change-Up (2010)

    Ο Ryan Reynolds είναι Hal Jordan… εεεε… είναι ο Mitch Planko (αλλά θα μου πείτε, το ίδιο είναι), ένας τύπος που δουλεύει… στο περίπου, είναι ανεύθυνος και σε φάση ‘ό,τι να ‘ναι’.

    Ο Dave Lockwood (Jason Bateman) είναι ένας οικογενειάρχης με τρία παιδιά, με σταθερή δουλειά, φόρτο εργασίας και αυξημένες ευθύνες.

    Ο πρώτος ζηλεύει τον δεύτερο γιατί πιστεύει ότι τα έχει όλα στη ζωή του, ενώ ο δεύτερος ζηλεύει τον πρώτο γιατί δεν έχει να κουβαλάει του κόσμου τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις στην πλάτη του.

    Εξαιτίας ενός σιντριβάνι ευχών και της ίδιας της ζωής (που μπορεί ώρες-ώρες να γίνει πολύ ειρωνική και σκύλα), μετά από ένα βράδυ μεθυσιού, ο ένας ξυπνά στο σώμα του άλλου.

    Διαπιστώνουν, λοιπόν, ότι η ζωή που ονειρεύονταν δεν είναι ούτε κατά διάνοια σχετική με την πραγματικότητα.

    Έτσι όχι μόνο πρέπει να βρουν το σιντριβάνι, που στο μεταξύ έχει μετακινηθεί, για να αλλάξουν και πάλι, αλλά να καταφέρουν να μην τα κάνουν μαντάρα όσο ο ένας προσποιείται ότι είναι ο άλλος.



    The Change-Up trailer από FilmBoy-gr


    Τελικά, ποιος είναι ποιος;
    Είμαστε αυτοί που λέμε ότι είμαστε ή θα θέλαμε να είμαστε κάποιοι άλλοι;

    Και είμαστε σίγουροι ότι, αν ήμασταν αλλιώς, θα μπορούσαμε να τα βγάλουμε πέρα ή ό,τι δεν γνωρίζουμε γι αυτά που ζηλεύουμε θα μας έκανε να καταρεύσουμε;

    Κι εν τέλει, εγώ ποιος είμαι?

    Είμαι ο Κωνσταντίνος, είμαι ο Τσώκος, ή ο Αργύρης;
    Είμαι ο Γιώργος, ο Νεκτάριος ή μήπως ο Νάσος; 
    Βρε, μπας κι είμαι η Λίλα;
    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: 9 Best Body Swap Movies - Νά ήμουνα στη θέση σου! Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top