F Review: Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου: Μέρος 1 - Deathly Hallows Part 1 - FilmBoy Review: Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου: Μέρος 1 - Deathly Hallows Part 1 - FilmBoy
  • Latest News

    Review: Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου: Μέρος 1 - Deathly Hallows Part 1


    Γράφει ο Κωνσταντίνος Τσώκος.

    * Η βαθμολογία μας έχει μπει στο Part 2 και αφορά ολόκληρο το Deathly Hallows, καθώς έτσι θεωρούμε ότι θα πρέπει να κριθεί.

    Το φινάλε.
    Το τέλος της οδύσσειας και της βασανισμένης εφηβείας των ηρώων.

    Αν και ...μισό.
    Γιατί εδώ αποφασίστηκε να χωριστούν σε δύο ταινίες τα γεγονότα του τελευταίου βιβλίου.

    Λόγοι κέρδους ή μήπως θα άντεχε κανείς να δει σχεδόν 4,5 ώρες non-stop κινηματογραφικού υλικού;
    Έστω και με διαλείμματα.

    Η δικαιολογία είναι ότι εδώ παίζουν σημαντικό ρόλο στην πλοκή όλα τα σκηνικά και οι χαρακτήρες, οπότε ...




    ...δεν γινόταν να αφαιρεθεί απολύτως τίποτα.
    Το θέμα είναι ότι σε όλες τις ταινίες, χαρακτήρες πηγαινοερχόντουσαν.

    Σε άλλες έπαιζαν λίγο, σε άλλες καθόλου και ζήτημα αν κάποιες φορές θυμόσουν, που τους είδες τελευταία φορά.
    Πως θα προλάβουμε λοιπόν τώρα να νοιαστούμε για όλους;

    Πρωταγωνιστούν οι συνήθεις ύποπτοι Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint, Robbie Coltrane, Alan Rickman, David Thewlis και Reif Feinnes, ενώ επιστρέφουν οι Helena Bonham Carter, η Imelda Staunton (η απαίσια κυράτσα απ'το HP 5, αλλά εδώ δεν παίζει και πολύ!), John Hurt (που τον θυμήθηκαν απ'το 1ο καλέ;) και προστίθενται οι Rhys Ifans και Bill Nighy (O Viktor απ'τα Underworld).

    Η ταινία ξεκινά με τους Χάρι Ποτερ, Ρον Ουέσλι και Ερμιόνη Γκρέιντζερ να εξορμούν για την επικίνδυνη αποστολή της ανίχνευσης και καταστροφής του μυστικού αθανασίας του Βόλντεμορτ, των Πεμπτουσιωτών.

    Χωρίς την καθοδήγηση των καθηγητών τους ή την προστασία του νεκρού μέμτορα τους Ντάμπλντορ, για να τα καταφέρουν θα πρέπει να στηριχτούν ο ένας στον άλλο.
    Οι Σκοτεινές Δυνάμεις όμως, απειλούν να τους καταστρέψουν. 


    Στο μεταξύ, ο κόσμος της μαγείας έχει μετατραπεί σε έναν πολύ επικίνδυνο τόπο για τους εχθρούς του Σκοτεινού Άρχοντα.
    Ο πόλεμος που τόσο πολύ φοβούνταν όλοι έχει ξεσπάσει και οι Θανατοφάγοι του Βόλντεμορτ καταλαμβάνουν το Υπουργείο Μαγείας και το Χόγκουαρτς, τρομοκρατώντας και συλλαμβάνοντας όποιον τολμήσει να προβάλει την οποιαδήποτε αντίρρηση ή αντίσταση.

    Αυτό όμως που δεν έχουν καταφέρει ακόμα να βρουν και το οποίο έχει τεράστια αξία για τον Βόλντεμορτ είναι άλλο: ο Χάρι Πότερ.
    Ο Εκλεκτός γίνεται το θήραμα καθώς οι Θανατοφάγοι τον κυνηγούν προκειμένου να τον οδηγήσουν στον Βόλντεμορτ ζωντανό.

    Η μόνη ελπίδα του Χάρι είναι να βρει τους Πεμπτουσιωτές πριν τους βρει ο Βόλντεμορτ.
    Όσο αναζητά στοιχεία, ανακαλύπτει μια παλιά και σχεδόν ξεχασμένη ιστορία, το θρύλο των Κλήρων του Θανάτου, ο οποίος αν αποδειχθεί ότι αληθεύει μπορεί να χαρίσει στον Βόλντεμορτ την υπέρτατη δύναμη που αναζητά.

    Ο Χάρι όμως δε γνωρίζει ότι το μέλλον του έχει χαραχτεί λόγω του παρελθόντος του, όταν εκείνη την μοιραία ημέρα έγινε "το αγόρι που έζησε".
    Άντρας πλέον, ο Χάρι Πότερ βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στην αποστολή για την οποία προετοιμάζεται από την πρώτη ημέρα που βρέθηκε στο Χόγκουαρτς: την τελική μάχη με τον Βόλντεμορτ.

    Αλλά όλα αυτά θα τα δούμε στην επόμενη ταινία.
    Ετούτο εδώ το πρώτο μέρος, δεν καταλήγει πουθενά.

    Είναι απλά μια ενδιάμεση εξιστόρηση γεγονότων, που υποτίθεται ΠΡΕΠΕΙ να χεις δει για να καταλάβεις τι θα γίνει στο φινάλε.

    Σίγουρα διακρίνεις μια γνήσια ατμόσφαιρα απελπισίας και αδιέξοδου που οι άλλες ταινίες δεν είχαν.
    Επ'ευκαιρία της ολοκληρωτικής εξόδου απ'το Χόγκουαρτς και της ζωής στον έξω κόσμο, θα λέγαμε ότι δίνεται και μια ευκαιρία στον σκηνοθέτη  David Yates να λάμψουν οι ικανότητες του. 


    Αυτό το γνήσια πεσιμιστικό στυλ, δεν έχει να κάνει πλεόν με εφηβικές ανησυχίες σε σχολή.

    Βλέπουμε τους ήρωες, σαν πραγματικούς ενήλικους, σαν άντρες και σαν γυναίκες να τρέχουν συνέχεια απο δω και από κει, να συγκρούονται οι προσωπικότητες τους και να μοιράζονται στιγμές.

    To θέμα είναι ότι βλέπεις μόνο αυτό.
    Πολύ πέρα δώθε και καθισιό ...ούτε ταινία του Αγγελόπουλου να ήταν.

    Το ξεκίνημα ωραίο, με τον Χάρι να εγκαταλείπει το σπίτι των θείων του και την Ερμιόνη να σβήνει απ΄τους γονείς της την ανάμνηση της κόρης τους.

    Ακολουθεί μια μεταμφίεση όλων των παρευρισκομένων ανθρώπων και μάγων, σε Harry Potter για την κάλυψη του τελευταίου απ'τους Θανατοφάγους.
    Συν μια ιπτάμενη καταδίωξη των Θανατοφάγων, με τον Χάγκριντ και τους υπόλοιπους.
     

    Αλλά και αυτή η σκηνή μενει μισή, καθώς η ταινία θέλει να εστίασει κυρίως στο πρωταγωνιστικό τρίο το οποίο θα πάει στο γάμο της Fleur Dellacour (Clemence Poesy) από το HP 4, θα μεταμφιεστούν για να εισβάλλουν στο υπουργείο και να κλέψουν το μενταγιόν/Πεμπτουσιωτή απ'την κακιασμένη Ντολόρες Άλμπριτζ και μετά θα συναντήσουν τον πατέρα της περίεργης ξανθούλας Λούνα που θα τους εξηγήσει για τους Κλήρους του Θανάτου.

    Η ιστορία των οποίων αποδίδεται με μια πολύ όμορφη καλλιτεχνική και κλασική πλέον animation ταινία μικρού μήκους.

    Στο τέλος, το τρίο θα βρεθεί στην έπαυλη των Μάλφοϊ αλλά όλη η διαδρομή είναι το ενδιάμεσο, στο οποίο όμως υπάρχει τεράστια κοιλιά.

    Σίγουρα δεν βαριέσαι όπως στον Ημίιαμο Πρίγκιπα και αυτό γιατί η ταινία είναι εξολοκλήρου γυρισμένη εκτός σχολής. 


    Υπάρχει και μια μεγάλη επιρροή από Lord of The Rings, όπου η συμπεριφορά των παιδιών και ιδιαίτερα του Ρον επηρεάζεται πολύ απ'το Μενταγιόν, το οποίο πρέπει οπωσδήποτε να καταστρέψουν.

    Κάποια στιγμή εξαντλούνται όλοι και θα παρακολουθήσουμε δύο πολύ αντρικές ερμηνείες, με τον Ρον να μιλάει σκληρά στον Χάρι για τους γονείς του και να δείχνει επιτέλους το ταλέντο του.
    Μια συναισθηματικά φορτισμένη σκηνή, όπως και αυτή που ο Χάρι προσπαθεί να διασκεδάει την Ερμιόνη χαρίζοντας της ένα χορό.

    Αλλά τίποτα δεν μοιάζει να τους φτιάχνει το κέφι, καθώς δεν μπορούν να χαρούν τον έξω κόσμο όταν μονίμως παλεύουν για τις ζωές τους και το μέλλον τους.

    Μέχρι που καταφέρνουν να καταστρέψουν τον Πεμπτουσιωτή με το σπάθι του Γκρίφιντορ, αλλά ποτέ μου δεν κατάλαβα πως έτυχε αυτό να βρίσκεται στο σημείο που το βρήκαν.

    Κορυφαία πάντως η σκηνή που ο Πεμπτουσιωτής δείχνει στον Ρον μια φαντασίωση που φοβάται, με τον Χάρι και την Ερμιόνη να τα...βρίσκουν.
    Όμως δεν παρασύρθηκε και έκανε το καθήκον του ο Ρόνι.

    Η ταινία τελειώνει με τον Βόλντεμορτ να βρίσκει τον τάφο του Ντάμπλντορ και το πανίσχυρο ραβδί του.
    Και μεις να μένουμε με την αναμονή για την μεγάλη μάχη.

    Αν κάτι ξεχώρισε ήταν οι ερμηνείες των πρωταγωνιστών, οι οποίες φτάνουν πλέον σε άλλο επίπεδο, με την Ερμιόνη να παίζει επιτέλους σαν πραγματική γυναίκα.
    Και διέθετε και αυτό το απίθανο τσαντάκι του ...Sport Billy!

    Γενικά καλύτερο από Ημίαιμο πρίγκιπα ετούτο δω, αλλά περιμένοντας το σαν φινάλε, κάνει κοιλιά και σε κουράζει επικίνδυνα. 


    Ναι μεν χτίζει ατμόσφαιρα με το όλο αργόσυρτο στυλ (γι'αυτό και μαζί με το προηγούμενο, άρεσε στους κριτικούς), αλλά δώστε μου το σε dvd καλύτερα και πασάρετε μου εισιτήριο για το part 2...ΤΩΡΑ!

    Trivia:

    - Ο M. Night Shiamalan έδειξε ενδιαφέρον να σκηνοθετήσει την ταινία.

    Ο David Holmes, ο κασκαντέρ του Daniel Radcliffe, τραυματίστηκε σοβαρά στην σπονδυλική στήλη, σε μια εναέρια σκηνή όταν έπεσε στο έδαφος από μια έκρηξη που δεν συμπεριλαμβανόταν στη σκηνή.

    - Ο John Williams, συνθέτης των τριών πρώτων ταινιών, εξέφρασε ενδιαφέρον να επιστρέψει στην ταινία.

    - Ο Nicholas Hooper απέρριψε την πρόταση να επιστρέψει, καθώς η δουλειά που απαιτούσε η σύνθεση της μουσικής στην 5η και 6η ταινία, επηρέασε άσχημα την προσωπική ζωή της οικογένειάς του.

    - Η Emma Thompson αρχικά είχε δηλώσει ότι δε θα επέστρεφε στο ρόλο της καθηγήτριας Τρελόνι.

    - Ο Τζέισον Άζακς δεν ήθελε να επιστρέψει ως Λούσιους Μαλφόι στην ταινία, φοβούμενος ότι επειδή ο χαρακτήρας συλλαμβάνεται και φυλακίζεται στο τέλος του πέμπτου βιβλίου και ταινίας θα είχε πολύ μικρό ρόλο.
    Σε μια συνάντησή του με την Rowling την παρακάλεσε να τον ελευθερώσει. 

    Αυτή του είπε "είσαι έξω, κεφάλαιο ένα". 
    Έτσι ο ηθοποιός συμφώνησε να συμμετάσχει.

    - Ο αγαπημένος χαρακτήρας του Αλεξάντρ Ντεσπλά, συνθέτη της ταινίας, είναι ο Ντόμπυ.

    - Τον Αύγουστο του 2009 ανακοινώθηκε ότι ο ηθοποιός Τζέιμς Γουάιλετ δε θα επαναλάβει το ρόλο του ως Βίνσεντ Κραμπ, κολλητού φίλου του Ντρέικο Μαλφόι, εξαιτείας της σύλληψής του για κατοχή μαριχούανας.

    - Η σκηνή που η Μπελατίξ Λεστρέιντζ βασανίζει την Ερμιόνη, ήταν τόσο έντονη για τους ηθοποιούς, που αφού τη γυρίσανε, η Ελένα Μπόναμ Κάρτερ προσέγγισε την Έμμα Γουάτσον για να βεβαιωθεί ότι τα πράγματα είναι εντάξει μεταξύ τους.

    - Η μόνη ταινία της σειράς που δεν δείχνει το Χόγκουαρτς.

    - Η μόνη ταινία που η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ είναι παραγωγός.

    - Η μόνη ταινία όπου η Μάγκι Σμιθ στο ρόλο της καθηγήτριας Μαγκόναγκαλ δεν εμφανίζεται. 

    Συμμετέχει όμως στο δεύτερο μέρος!

    To be concluded at a cinema, near you!!!


    Αμέσως μετά, έρχεται το review του Part 2.
    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Review: Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι του Θανάτου: Μέρος 1 - Deathly Hallows Part 1 Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top