F Ο Καλύτερος τους Ρόλος: Michael Winslow - FilmBoy Ο Καλύτερος τους Ρόλος: Michael Winslow - FilmBoy
  • Latest News

    Ο Καλύτερος τους Ρόλος: Michael Winslow

    Γράφει ο Αργύρης Σταματόπουλος.

    Σε κάποιους από εσάς δεν θα λέει κάτι το όνομα.

    Μπορεί άμα βλέπατε μια πρόσφατη φωτογραφία του, στα 52 του, να μην τον καταλαβαίνατε.

    Είμαι όμως εκατό τοις εκατό σίγουρος ότι αν ανοίξει το στόμα του, όχι απαραίτητα για να μιλήσει, θα τον καταλαβαίνατε αμέσως.

    Ο λόγος για τον Michael Winslow, πιο γνωστό από το ρόλο του αρχιφύλακα Larvell Jones, στη σειρά ταινιών Police Academy ή ‘Η Μεγάλη των Μπάτσων Σχολή’, όπως είναι πιο γνωστή στο ελληνικό κοινό (ποτέ δεν κατάλαβα για ποιο λόγο οι κωμωδίες της εποχής θα μεταφράζονταν είτε ως «Η Μεγάλη των … Σχολή» είτε ως «Το Τρελό Θηριοτροφείο …»).

    Οι ταινίες στις οποίες έχει εμφανιστεί είναι ...



    ...άγνωστες και οι ρόλοι που είχε μέσα σε αυτές δεν ήταν απλά ήταν δεύτεροι, ήταν τελευταίοι.

    Ίσως γι’ αυτό κι ο ίδιος έχει δώσει βάση στην καριέρα του ως stand-up κωμικός.

    Όσο κι αν στύψετε το μυαλό σας αμφιβάλω αν θα μπορέσετε να θυμηθείτε κάποιο σχετικό εξώφυλλο βιντεοκασέτας, πολύ απλά γιατί ούτε κι εγώ ξέρω κανένα.

    Αναφέρω ενδεικτικά κάποιους τίτλους αν και δε νομίζω να σας ‘ring the bell’: Cheech & Chong’s Next Movie (1980 – ντεμπούτο), Space Stars (σειρά cartoon, 1918-82, voice dub) Alphabet City (1984), Buy & Cell (1987), Far Out Man (1990), The Biggest Fan (2002), Lenny the Wonder Dog (2004 – σενάριο, παραγωγή, lead role).

    Δε σας λένε κάτι, ε? Λογικό! 


    Οι πιο γνωστές δουλειές στις οποίες έχει συμμετάσχει, πέρα από το Police Academy, είναι το Gremlins του Steven Spielberg το 1984, στο οποίο κάνει μόνο τα ηχητικά εφέ των μικρών, φρικιαστικών, σαδιστικών τερατακίων, και το Spaceballs (Τα μπαλάκια του διαστήματος) του 1987 από τον μετρ των παρωδιών Mel Brooks, στο οποίο (τι σύμπτωση!) έχει μια cameo εμφάνιση που κάνει έναν χειριστή ραντάρ που του χαλάει η οθόνη και κάνει αυτός τους ήχους.

    Ο ‘Άνθρωπος των 10.000 sound effects’, όμως, είναι και θα είναι αναγνωρίσιμος πάντα για τον φοβερό Larvell ‘Motor Mouth’ Jones.

    Πολύ φιλικός και παιδί της παρέας με τους καλούς, troublemaker με τους κακούς, αλλά και με αυτούς που έχουν βαλθεί να κάνουν δύσκολη τη ζωή του και των φίλων του.

    Μπορεί στις ιστορίες ο Carey Mahoney (Steve Guttenberg) και ο Nick Lassard (Matt McCoy) να ήταν οι εγκέφαλοι πίσω από τις αποστολές, τα πάρτι και τις φάρσες, αλλά ο Jones ήταν αυτός που κάθε φορά έσπερνε το γέλιο με τους ήχους του και ήταν άξιος συνεργάτης και κολλητός τους.

    Οι ήχοι τους είναι πλέον χαρακτηριστικοί, με πιο δημοφιλείς, τα ‘καταιγιστικά πυρά’ με το μεγάφωνο, τα οποία είναι ικανά να τρομάξουν ολόκληρες στρατιές από κακοποιούς, η ‘κιθάρα του Jimmy Hendrix μαζί με τον ιδιοκτήτη της’ που διασκέδασε όλο το μαγαζί και απέσπασε τρελό χειροκρότημα, λες και ο κιθαρίστας σηκώθηκε από τον τάφο, και ο ‘πρωταγωνιστής μιας κακομεταγλωττισμένης κινέζικης ταινίας τύπου Bruce Lee’ που αποτελείωνε με τρομερές κινήσεις καράτε τους απατεώνες που τολμούσαν να τα βάλουν μαζί του. 


    Άλλα εφέ περιλαμβάνουν ήχους από σκασμένα λάστιχα, υποβρύχια, βιντεοπαιχνίδια, ραντάρ, ρομπότ, χαλασμένα μηχανήματα, κιμωλίες που γρατζουνάνε και άτσαλο, λαίμαργο φαγητό σε ένα ζευγάρι δήθεν καλομαθημένων.

    Και όλα αυτά δεν θα είχανε συμβεί χάρη στο ταλέντο του Michael Winslow.

    Δεν ξέρω αν πέρασε από οντισιόν για να πάρει το ρόλο, αλλά σίγουρα έκανε το κοινό να θεωρεί ότι ο ρόλος γράφτηκε γι’ αυτόν.

    Δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος έχει πρωταγωνιστήσει και στις επτά ταινίες (ναι, και στην τελευταία την αποτυχημένη) και μάλιστα το 1997 τον επανέφεραν σε ένα reinvention – sequel των ταινιών σε τηλεοπτική μάπ… γκούχου γκούχου… εννοώ σειρά, ενσαρκώνοντας πάλι τον Jones.

    Είναι μια από τις πιο cult και cool κινηματογραφικές φιγούρες των 80’s, ο οποίος έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για πολλούς άλλους stand-up κωμικούς, beat boxers και μίμους (μεταξύ των οποίων και ο υποφαινόμενος, έστω με κάποιες ταπεινές δυνατότητες!), αλλά έχει υπάρξει και αντικείμενο παρωδίας όπως για παράδειγμα στους ‘Simpsons’, στο ‘Family Guy’ και το ‘Robot Chicken’, στοιχείο της διαχρονικής αναγνωρισιμότητας του.

    Γι’ αυτό λοιπόν, χωρίς άλλες καθυστερήσεις και σάλτσες, ο καλύτερος (αν όχι ο μοναδικός) ρόλος του Michael ‘Man of 10,000 sound effects’ Winslow «ταρατατζούμ ταρατατζούμ»: Cadet/Off./Sgt. Larvell ‘Motor Mouth’ Jones!!
    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Ο Καλύτερος τους Ρόλος: Michael Winslow Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top