F Ο Καλύτερός τους Ρόλος: Jim Carrey - FilmBoy Ο Καλύτερός τους Ρόλος: Jim Carrey - FilmBoy
  • Latest News

    Ο Καλύτερός τους Ρόλος: Jim Carrey

    Το να επιλέξεις τον Καλύτερο Ρόλο του Jim Carrey μοιάζει εύκολο με μια πρώτη σκέψη.

    Η αβίαστη ερμηνεία του ως Truman Burbank στο αριστουργηματικό φιλμ του Peter Weir δε σου αφήνει πολλά περιθώρια να σκεφτείς ότι η καλύτερη του στιγμή υποκριτικά μπορεί να είναι κάποια άλλη.

    Όταν ξεκίνησα να γράφω το κείμενο όμως, σκέφτηκα λίγο ανάποδα.

    Τι πραγματικά εννοείς όταν προκρίνεις ως Καλύτερο Ρόλο ενός κωμικού ηθοποιού, έναν από τους ελάχιστους δραματικούς ρόλους που έχει παίξει;

    Πως θα ένοιωθε άραγε ο Jerry Lewis αν του έλεγαν ότι η καλύτερη του στιγμή ήταν όταν δεν έπαιζε σε κωμωδία;

    Η πρώτη εμφάνιση σε ταινία του Jim Carrey ήταν ...




    ...το 1983 και σε ηλικία 21, με ένα ωριαίο Καναδικό φιλμ με τίτλο Copper Mountain και κάποιο All In Good Taste και τα δυο κωμωδίες και αντίθετα με άλλους ηθοποιούς στην παρθενική τους παρουσία σε ταινία, ήταν πρωταγωνιστής και στα δυο.

    Η πρώτη του συμμετοχή σε αξιόλογη ταινία ήταν το 1986 στο Peggy Sue Got Married αλλά ουσιαστικά είχε κανα δυο περάσματα.

    Αυτό που δεν ξέρει ο πολύς ο κόσμος είναι ότι τα επόμενα χρόνια ο Jim Carrey έπαιξε σε 2 ταινίες του Dirty Harry με τον Clint Eastwood αλλά οι ατζέντηδες τον συμβούλευσαν να χρησιμοποιήσει το James Carrey αντί για το Jim, προφανώς γιατί το θεώρησαν λάθος κίνηση.

    Στο Earth Girls Are Easy το 1988 έκανε τον κόκκινο εξωγήινο και ίσως εκεί κάποιοι κατάλαβαν ότι ο τύπος έχει ταλέντο στις γκριμάτσες. 


    Μέχρι να του βρουν ρόλο πέρασαν 6 χρόνια, αλλά όταν το έκαναν ο Jim Carrey μπήκε για τα καλά στο stardom του Hollywood, σε μια από τις πιο γεμάτες χρονιές στη καριέρα του.

    Μιλάμε για το 1994 και για τις 3 ταινίες εκείνης της χρονιάς που έκαναν τον Jim ξεκάθαρα σταρ: Ace Ventura: Pet Detective, The Mask και Dumb & Dumber.

    ...Και από την άλλη, αυτές ήταν οι ταινίες που σχεδόν απαγόρευσαν στον Carrey να παίζει οτιδήποτε άλλο εκτός από γκριματσο-κωμωδίες.

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Batman Forever του Joel Schumacher, όπου ακόμα κι αν δεν ήταν τέτοιο φιλμ, εκείνος είχε τον ρόλο του πράσινου freak ...αντί-Jocker.

    Ακολούθησε ένα sequel του Ace Ventura και το The Cable Guy του Ben Stiller, ένα μίγμα θρίλερ και κωμωδίας στο οποίο νομίζω ότι τα πήγε καλά.

    Όχι όμως τόσο καλά όσο στο πολύ καλό Liar Liar το 1997, μια ταινία στην οποία ένας δικηγόρος δεν μπορεί να πει ψέματα για 1 μέρα και στο οποίο ο Jim Carrey έγινε ένας από τους αγαπημένους μου  ηθοποιούς.

    Ακολούθησε το εκπληκτικό The Truman Show και η απόφαση του Carrey να πάρει αυτόν το δραματικό ρόλο προκάλεσε κάποια ερωτήματα:
    Θα μπορέσει ο σκηνοθέτης Peter Weir να βάλει χαλινάρια στις γκριμάτσες του funnyman;

    Ο Jim τους απάντησε παίρνοντας τη Χρυσή Σφαίρα Δραματικού (!) Ρόλου για το The Truman Show – για Οσκαρ δε συζητάμε γιατί η Ακαδημία είναι πολύ σνομπ για τέτοιες βραβεύσεις.

    Το 1999 συνέχισε τους σπουδαίους ρόλους (μετά από ένα πέρασμα στο Simon Birch) με τη βιογραφία του Andy Kaufman στο αριστοτεχνικό Man on the Moon του Milos Forman και η Χρυσή Σφαίρα είναι και πάλι δική του. 


    Το 2000 τον έπιασαν τα ραντάρ των αδελφών Farrelly και έκαναν μαζί το Me, Myself & Irene το οποίο δεν συμπάθησα καθόλου.

    Κάτι σαν καλικάντζαρος στο παιδικό How the Grinch Stole Christmas, συγγραφέας με αμνησία στο The Majestic (που για κάποιο λόγο δεν έτυχε να δω ποτέ) και βοηθός του Θεού στο Bruce Almighty τον απομάκρυναν για λίγα χρόνια από τις απονομές μέχρι που ηρθε το 2004 και το Eternal Sunshine of the Spotless Mind, ταινία που κέρδισε Οσκαρ σεναρίου και είχε την Kate Winslet υποψήφια (και όχι τον Carrey) καθώς και υποψηφιότητες για 4 Χρυσές Σφαίρες (ναι, και ο Carrey).

    Εδώ τελειώνουν οι καλές επιλογές του Jim.

    Μέχρι και θρίλερ δοκίμασε – το μέτριο The Number 23, το Yes Man δεν βλεπόταν, στο I Love You Phillip Morris ως gay δεν του έκατσε καθόλου.

    Ποιος είναι τελικά ο Καλύτερος του Ρόλος;

    Αν έκανε μόνο κωμωδίες (φυσικά η καριέρα του δε θα ήταν αυτή) το Liar Liar δε θα είχε συναγωνισμό νομίζω.

    Επειδή όμως αποδείξαμε ότι ο Jim Carrey δεν είναι μόνο γκριματσο-ηθοποιός και ίσως κάποιοι να είχαν ξεχάσει ότι έχει παίξει σε αρκετές δραματικές ταινίες, ο Καλύτερος του Ρόλος θα είναι από αυτές.

    The Truman Show ή Man on the Moon;
    Προσωπικά και ...με μεγάλη δυσκολία το πρώτο.

    Υποδύθηκε τον πιο διάσημο άνθρωπο του κόσμου, του ονειροπόλου Truman που δεν μπορείς να τον αντιπαθήσεις όταν τρομάζει τη γυναίκα του, που δεν τον κοροϊδεύεις για τις φοβίες του και που δεν τον θέλεις πίσω όταν το σκάει στον αληθινό κόσμο.

    Ο Truman Burbang είναι σίγουρα ο πιο εξεζητημένος χαρακτήρας που έχει παίξει ο Jim Carrey αλλά και ο πιο καθημερινός.

    Στο The Truman Show είναι ο Καλύτερος του ρόλος τελικά.
    Η πρώτη εντύπωση είναι και η πιο σωστή.
    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Ο Καλύτερός τους Ρόλος: Jim Carrey Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top