F Review: Η Γυναίκα με τα Μαύρα - The Woman in Black - FilmBoy Review: Η Γυναίκα με τα Μαύρα - The Woman in Black - FilmBoy
  • Latest News

    Review: Η Γυναίκα με τα Μαύρα - The Woman in Black



    Γράφει ο Νεκτάριος Αντωνιάδης.

    Η αλήθεια είναι ότι είχαμε αρκετό καιρό να δούμε ένα αξιόλογο ψυχολογικό θρίλερ.

    Όπως και να έχει, οι προσδοκίες για το Woman In Black είναι μεγάλες, πρωτίστως από τους ίδιους τους συντελεστές και δευτερευόντως από τους θεατές. 
    Θέλετε γιατί είναι ο πρώτος ρόλος του Daniel Radcliffe μετά το Harry Potter, ή για τον απλούστατο λόγο ότι το φιλμ έχει διαφημιστεί εκτεταμένα;

    Κατευθυνόμενος για την προβολή αυτή, ο πήχης ήδη είχε τοποθετηθεί ψηλά..

    Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή...


    Η Γυναίκα με τα Μαύρα δεν είναι μία ταινία η οποία χρήζει μεγάλης ανάλυσης σεναριακά. 
    Και αυτό συμβαίνει διότι ο σχετικά νεοεμφανιζόμενος σκηνοθέτης James Watkins  μας διηγείται μία ιστορία αρκετά απλή ακόμα και για τον μέσο θεατή.

    Σ'αυτή την ιστορία, ο νεαρός δικηγόρος Arthur Kipps (Daniel Radcliffe, Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2)) αναλαμβάνει μία υπόθεση η οποία απαιτεί να ταξιδέψει στο απομακρυσμένο από το Λονδίνο χωριό Crythin της Αγγλίας, έτσι ώστε να τακτοποιήσει κληρονομικές εκκρεμότητες μίας χήρας η οποία έχει προσφάτως αποδημήσει. 

    Ο πρωταγωνιστής ο οποίος είναι επίσης χήρος, θα αναγκαστεί να αφήσει τον τρίχρονο υιό του πίσω μαζί με την νταντά του, με σκοπό να τους συναντήσει μετά από τρεις ημέρες στο χωριό που διαμένει. 

    Όταν θα φτάσει στο χωριό, έχοντας προηγουμένως γνωρίσει και έναν μυστηριώδη άντρα στο τρένο, θα έρθει αντιμέτωπος με την έντονη προκατάληψη των κατοίκων που διαμένουν εκεί. 

    Επίσης όταν θα καταφθάσει στο ανατριχιαστικό αρχοντικό για το οποίο πρέπει να πραγματοποιήσει την έρευνά του, θα ανακαλύψει αργά και βασανιστικά μια σειρά από σκοτεινά μυστικά τα οποία και στοιχειώνουν το παρελθόν της περιοχής αλλά και των ίδιων των κατοίκων του χωριού.

    Και η αγωνία θα κορυφωθεί όταν μια ανατριχιαστική γυναίκα ντυμένη στα μαύρα, θα αρχίσει να εμφανίζεται συνεχώς μπροστά του.

    Tο Woman In Black αποτελεί κινηματογραφική μεταφορά του επιτυχημένου ομώνυμου βιβλίου της συγγραφέως Susan Hill

    Το συγκεκριμένο βιβλίο  το οποίο έχει γραφτεί το 1983, έχει προηγουμένως γυριστεί σε τηλεταινία, έχει ανέβει στο σανίδι σαν θεατρική παράσταση αλλά έχει μεταφερθεί μέχρι και σε ραδιοφωνική σειρά! 

    Ωστόσο είναι η πρώτη φορά μετά από σχεδόν τριάντα ολόκληρα χρόνια η οποία γυρίζεται υπό την μορφή πλήρης ταινίας.

    Τι να περιμένουμε από την γυναίκα με τα μαύρα; 
    Μα φυσικά μία (θεο) σκοτεινή gothic ατμόσφαιρα, φανταστική σκηνοθεσία και φωτογραφία, ψαρωτικά αργόσυρτα ή βιαίως γρήγορα πλάνα, κοστούμια ποιότητος 3Α, φοβερά φυσικά εξοχικά και υπαίθρια τοπία της αγγλικής εξοχής (πολύ της μόδας δεν έχουν γίνει τελευταία;), χιτσκοκικό soundtrack γεμάτο εφιάλτες και κάποιες σκηνές που πραγματικά κοψοχολιάσαμε ομαδικώς. 

    Επίσης έχω την αίσθηση ότι θα έχει πέραση στο κοινό, το σκηνοθετικό τρικ που κάνει με την κάμερα ο Watkins
    Σε όλες τις σκηνές κατά τις οποίες εμφανίζεται αυτοπροσώπως η γυναίκα με τα μ(α)ύρα, δεν μπορούμε να διακρίνουμε πλήρως τα χαρακτηριστικά της παρά μόνο μία θολούρα. 

    Νομίζω ότι αυτό είναι και το πιο τρομακτικό στοιχείο το οποίο θα φοβίσει αρκετό κόσμο. 
    Αλλά τελικά με αυτό τον τόπο δικαιολογείται και δικαιώνεται η περιγραφή του φιλμ σαν ψυχολογικό θρίλερ. 

    Στα θετικά του φιλμ καταγράφεται και η διάρκειά του. 
    Ούτε μεγάλο και κουραστικό, ούτε μικρό και ανούσιο. 
    Τα 95 λεπτά του μοιάζουν να είναι η σωστή δόση για την πετυχημένη συνταγή αλλά συνάμα και προσωπικό στοίχημα του παραγωγού Richard Jackson.

    Σε αυτό το σημείο ας μου επιτραπεί και ένα σύντομο σχόλιο για τον πρωταγωνιστή Daniel Radcliffe
    Παρόλο που έχω μία ένσταση για το γεγονός πως ο πρωταγωνιστής τραβάει όλο το βάρος της ταινίας πάνω του καθώς οι ρόλοι που έχουν διανεμηθεί στο casting δεν είναι και τόσοι πολλοί, εν τούτοις ο πρώην Harry Potter φέρνει εις πέρας την αποστολή αυτή. 

    Ο ρόλος φαίνεται να είναι προσαρμοσμένος πάνω του και να του ταιριάζει γάντι χωρίς ο ίδιος να υπερβάλει ή να αναλώνεται σε ανούσιες σεκάνς. 

    Εάν συνεχίσει να διαλέγει και ο ίδιος τέτοιους ρόλους θα πραγματοποιήσει λαμπρή καριέρα στο παγκόσμιο κινηματογραφικό στερέωμα. 

    Πάντως το υπόλοιπο casting πλαισιώνεται άριστα με τη  συμμετοχή των Roger Allam (The Iron Lady) και έναν από τους πιο συμπαθής Ιρλανδούς τον Ciaran Hinds (Harry Poter and the Deathly Hallows: Part 2).

    Από ψεγάδια πραγματικά δεν μπόρεσα να βρω ουσιαστικά κανένα. 
    Κάποια μικροπταίσματα (όπως ελάχιστα κουνημένα πλάνα, αλλά και μία ή δύο αναπάντητες σεναριακές τρύπες) παραγράφονται με συνοπτικές διαδικασίες.

    Για να το θέσω συνολικά, το Woman In Black παρόλο που δεν διεκδικεί σενάριο πρωτοτυπίας, είναι ένα υπέρ του δέοντος καλοφτιαγμένο θρίλερ που καθηλώνει από το πρώτο δευτερόλεπτο του. 

    Το δε φινάλε του (όσοι θεατές παρατηρήσουν προσεκτικά την ροή του φιλμ θα το διαπιστώσουν) θα μπορούσε να χαρακτηριστεί προβλέψιμο, ωστόσο είναι ένα τέλος που αρμόζει πραγματικά σε ένα αριστούργημα.

    Για τους λάτρεις των θρίλερ συστήνεται με κλειστά μάτια, για τους απλούς θεατές του σαββατόβραδου αποτελεί μία πάρα πολύ καλή επιλογή, και για όλους τους υπόλοιπους οι οποίοι δεν πολυσυμπαθούν τα θρίλερ προτείνεται έτσι ώστε να χάσουν πραγματικά τον ύπνο τους!

    Έρχεται στην Ελλάδα στις 9 Φεβρουαρίου από την Audio Visual.



    The Woman in Black trailer από Horrorant
    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Review: Η Γυναίκα με τα Μαύρα - The Woman in Black Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top