F Review: Εκτός Νόμου και Χρόνου - The Guard - FilmBoy Review: Εκτός Νόμου και Χρόνου - The Guard - FilmBoy
  • Latest News

    Review: Εκτός Νόμου και Χρόνου - The Guard



    Πολλές φορές γκρινιάζουμε για τις επιλογές (τις μη επιλογές για την ακρίβεια) των ελληνικών εταιρειών διανομής για τις ταινίες που δεν φέρνουν στην Ελλάδα, αλλά σήμερα έχω να πω τα καλύτερα.

    Το The Guard είναι μια ευχάριστη έκπληξη και μια φωτεινή εξαίρεση στις all-star  mainstream κωμωδίες του καλοκαιριού – αν και ομολογώ ότι φέτος η χρονιά είναι καλούτσικη για το είδος.

    Τι κι αν εξελίσσεται σε μια υπερβολικά μίζερη επαρχία της Ιρλανδίας, τι κι αν φαίνεται σαν μια νοσταλγία στα 70’s crime movies που όμως σατιρίζει το είδος, το Ιρλανδικής παραγωγής The Guard είναι μια από τις πιο διασκεδαστικές ταινίες της χρονιάς.

    Ο Brendan Gleeson (Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1) είναι ο Gerry Boyle, ...



    ...ένας Garda (Ιρλανδός μπάτσος) σε μια ήσυχη επαρχιακή πόλη της Ιρλανδίας.

    Ο Gerry είναι εξωτερικά ένας τραχύς άνθρωπος χωρίς τρόπους, με μια έφεση προς το ποτό και τις πόρνες, ένας μπάτσος που δείχνει να βαριέται τη ζωή του και που φαίνεται να τον υποτιμούν όλοι - αλλά εσωτερικά έχει μυαλό ξυράφι, είναι αδιάφθορος (…σχετικά) και έχει ιδιαίτερη αδυναμία στη μητέρα του (Fionnula Flanagan, Kill the Irishman) η οποία πάσχει από καρκίνο αλλά φαίνεται να το διασκεδάζει.

    Όταν ο πράκτορας του FBI Wendell Everett (Don Cheadle, Iron Man 2) φτάνει στη πόλη καταδιώκοντας μια ομάδα εμπόρων ναρκωτικών που προσπαθεί να περάσει λαθραία κοκαίνη αξίας μισό δισ. δολαρίων, η σχέση τους ξεκινά στραβά κυρίως λόγω των ρατσιστικών σχολίων του Gerry. 


    Στη συνέχεια και εν μέσω ξεκαρδιστικών περιστατικών, ο πράκτορας θα προσπαθήσει να καταλάβει αν ο ιδιόρρυθμος κακεντρεχής μπάτσος είναι ένας ηλίθιος ή ένας πανούργος ντετέκτιβ.

    Ένα από τα υπέροχα πράγματα στο The Guard – πέρα από τα πολύ γέλιο …και σας διαβεβαιώνω έχει πολύ από δαύτο - είναι οι χαρακτήρες.

    Φυσικά όλη η σπουδή πέφτει στον Gleeson και τον Cheadle οι οποίοι είναι ένα αχτύπητο δίδυμο αταίριαστων μπάτσων, αλλά ακόμα και οι κακοί είναι υπέροχοι.

    Ο Liam Cunningham (Centurion) είναι ο αρχηγός που ρίχνει φιλοσοφικές ατάκες και έχει μια λάμψη στο μάτι του που τον κάνει έναν υπέροχο κακό, ο Mark Strong (Green Lantern) είναι ο Βρετανός σκληρός που θέλει κάτι παραπάνω από τη ζωή του αλλά που πετάει τη σκούφια του για πιστολίδι και ο David Wilmot είναι ο ψυχάκιας-εκτελεστής που δε μπορεί να αποφασίσει αν είναι παρανοϊκός ή ψυχοπαθής …ή αν υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε αυτά τα δύο.

    Κάπου εκεί μπαίνει και ο νέος gay πιτσιρικάς αστυνομικός (Rory Keenan) που μετατίθεται στο τμήμα του Gerry, μαζί με την εκ Ανατολικού μπλοκ όμορφη γυναίκα του – κάλυψη (Katarina Cas) η οποία τον παντρεύτηκε για τη πράσινη κάρτα.

    Ο σκηνοθέτης John Michael McDonagh στη πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους σίγουρα θέλησε να δώσει το στυλ του, επικεντρώνοντας σε ακίνητα πλάνα και σε μικρές διακριτικές κινήσεις της κάμερας, και αυτό πάντα είναι καλό. 


    Απολαυστικό είναι επίσης το Ιρλανδικό δούλεμα στους Βρετανούς, σε σημεία που νομίζεις ότι είναι αδύνατον να προβληθεί μια τέτοια ταινία σε Βρετανικό σινεμά …αλλά πάλι, δεν είμαι γνώστης της Βρετανικής κουλτούρας για να είμαι σίγουρος αν αυτό το είδος χιούμορ είναι από αυτά που οι Βρετανοί έχουν συνηθίσει να αποκαλούν ‘καυστικό’ και να το αποδέχονται.

    Ξέρω μόνο ότι αντίστοιχα κοροϊδευτικά σχόλια οι πουριτανοί κατά βάθος Έλληνες δεν θα τα δέχονταν:
    -    Καλά, έχει ο IRA gay;-    Ναι, δύο. Ήταν ο μόνος τρόπος για να πλησιάσουμε την MI5! (τη Βρετανική Μυστική Υπηρεσία!)

    Ενδεχομένως οι οπαδοί του Don Cheadle να μείνουν ανικανοποίητοι αφού ο χαρακτήρας του απαιτεί πολύ λίγα σε σχέση με το ταλέντο του ως ηθοποιός, αλλά το The Guard είναι ξεκάθαρα ταινία του Brendan Gleeson, ο οποίος δίνει μια εξαιρετική ερμηνεία που μπερδεύει τους πάντες, αν είναι ο άξεστος πότης που λέει ψέματα ή αν θέλει πραγματικά να ανέβει στο τζιπ του και να κυνηγήσει τους κακούς.

    Γενικά το The Guard θα το απολαύσετε.
    Στις ελληνικές αίθουσες την 1η Σεπτεμβρίου από τη Feelgood Entertainment.



    The Guard trailer by FilmBoy-gr
    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Review: Εκτός Νόμου και Χρόνου - The Guard Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top