F Review: Αυτοκίνητα 2 - Cars 2 - FilmBoy Review: Αυτοκίνητα 2 - Cars 2 - FilmBoy
  • Latest News

    Review: Αυτοκίνητα 2 - Cars 2



    Γράφει ο Κωνσταντίνος Τσώκος.

    Για φαντάσου!
    ΚΑΙ η Pixar στο κόλπο.

    Μετά το Toy Story 3 η κραταιά δύναμη του ψηφιακού animation δεν μπόρεσε να αντισταθεί στην οξεία sequel-ίτιδα και μας παραδίδει το Cars 2.

    Ο Κεραυνός Μακουίν, το κόκκινο και γκλαμουράτο αγωνιστικό έμαθε στην πρώτη ταινία την αξία της φιλίας και του να ξεκουράζεσαι που και που, κάνοντας όμορφα καθημερινά πράγματα.

    Έτσι, έπαψε να είναι υπερόπτης, ενσωματώθηκε στην επαρχία και στο ''Μπουζί της Ωραίας Ελένης'' έφερε εκεί πελατεία και ζωή, ανακάλυψε τους πρώτους του φίλους και ερωτεύθηκε την όμορφη Πόρσε, ονόματι Σάλι.

    Στο sequel, ο Μακουίν (με τη φωνή του Owen Wilson) θα συμμετάσχει ...


    ...στο πρώτο του Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αγώνων Αυτοκινήτου, έτσι φεύγει με τον φίλο του Μπάρμπα τον γερανό (Larry the Cable Guy) για ένα ταξίδι από το Τόκυο και την Ιταλία ως το Λονδίνο.

    Ο Μπάρμπας όμως, που φέρνει συνέχεια σε δύσκολη θέση το φίλο του λόγω της χαζομάρας του, θα βρεθεί μπλεγμένος με δύο κατασκόπους τον Φιν ΜακΣφαιρα (Michael Caine) και την Χόλι Πολύστροφη (Emily Mortimer), οι οποίοι τον παρεξηγούν κατά λάθος για κατάσκοπο!

    Με τη βοήθεια τους θα προσπαθήσει να αποτρέψει μια διεθνή σπείρα εγκληματιών που απειλεί να τινάξει το πρωτάθλημα στον αέρα.

    Να πω την αλήθεια, δεν μου άρεσε και πολύ το πρώτο Cars.

    Ειδικά στην αρχή και κάπου στη μέση είχα βαρεθεί απίστευτα, με χαρακτήρες κοινότυπους και με ένα concept που δεν σε 'ζέσταινε' όπως άλλες της Pixar.

    Το μήνυμα επίσης ήταν το συνηθισμένο για τη φιλία κλπ και απλά εξυμνούσε τις αρετές τις αμερικανικής επαρχίας.

    Σαν να έβλεπες μια τυπική βλαχοαμερικάνικη feel good ταινία, αν και σε επιμέρους σημεία και προς το τέλος, έφτιαχνε λίγο και σου θύμιζε την καλή παραμυθιά της εταιρείας.

    Το sequel επενδύει κι αυτό στα σίγουρα, προσαρμόζοντας ένα πολυφορεμένο James Bond στυλ σε χαρακτήρες και δράση.

    Δεν το περίμενα αλλά μου άρεσε και το βρήκα συναρπαστικότατο!

    'Ενα animation με ατελείωτη δράση και χιούμορ, από τον John Lasseter που για πρώτη φορά σκηνοθετεί μόνος του ταινία της Pixar, έχοντας τη βοήθεια του Brad Lewis, παραγωγού του Ratatouille.

    Το ξεκίνημα φρενήρες, σαν εισαγωγή από 007 με τον κατάσκοπο να καταδιώκεται πάνω σε ένα πλοίο και συ να βλέπεις πυροβολισμούς, gadget, βουτιές στο νερό με μετατροπή του αμαξιού σε υποβρύχιο και έναν κακό (Thomas Kretschmann) ολόιδιο με τον Stavro Blofeld απ'τις ταινίες του Connery, αλλά σε ...αμαξένια έκδοση.

    Αναγνωρίζοντας τον Michael Caine ως τη φωνή του κατασκόπου, ένιωσα ότι πιο ταιριαστή φωνή δεν μπορούσαν να βρουν.
    Άνετα έκλεβε την παράσταση με την φινετσάτη βρετανίλα του!

    Το ταξίδι στις διάφορες χώρες είναι ωραία προσαρμοσμένο, με τους χαρακτήρες κάθε χώρας να έχουν την ανάλογη συμπεριφορά και προφορά.

    Στην σχεδόν δίωρη διάρκεια της ταινίας βομβαρδίζεσαι συνεχώς με δράση κατασκοπική, κωμικές δόσεις και ευτράπελα.

    Θα γελάσετε πολύ με τον βλαχο-Μπάρμπα και αυτά που του συμβαίνουν, όπως το πλύσιμο του στις ιαπωνικές τουαλέτες, τη δικαιολογημένη απορία του στην ακατανόητη σηματοδότηση στους δρόμους του Τόκυο και την ατάκα του στο Λονδίνο: ''μα γιατί οδηγούν όλοι ανάποδα;".

    Αξιοσημείωτος και ο John Torturo (Transformers) ως η φορμουλα ...Φραντσέσκο Φλωρούλι με την ιταλιάνικη προφορά του, μου θύμισε τον αντίστοιχο ισπανικό Buzz Lightyear στο Toy Story 3.

    Πάντως σε κάθε χώρα είχες και από μια χαρακτηριστική φωνή, με τον παλιό ηθοποιό και γόη της εποχής Franco Nero ως Ιταλό θείο Τοπολίνο (το όνομα του ιταλικού περιοδικού ...Mickey Mouse) και τη Vanessa Redgrave ως βασίλισσα της Αγγλίας.
    Ναι την είδαμε κι αυτή σε αμαξένια μορφή!

    Ακόμα και τα αγωνιστικά αμάξια έχουν φωνές επαγγελματιών του μηχανοκίνητου αθλητισμού όπως του πρωταθλητή της φόρμουλα 1 Louis Hamilton και του πολυνίκη του πρωταθλήματος Nascar Jeff Gordon.

    Για να μην πω για τις τοποθεσίες!
    Π.χ.: η πίστα αγώνων στην φανταστική παραθαλάσσια ιταλική πόλη Πόρτο Κόρσα συνδυάζει τον σχεδιασμό της πίστας του Γκραν Πρι του Μονακό, με τη μαγευτική θέα της κοσμοπολίτικης ακτής Αμάλφι στη Νότια Ιταλία.

    Το μοντάζ προχωράει με γοργούς ρυθμούς και δεν βαριέσαι όπως στην πρώτη ταινία, αν και η δράση μπορεί να κουράσει λίγο καθότι βλέπεις συνέχεια κυνηγητά, καταδιώξεις, gadget και κατασκοπικές ανατροπές.

    Με τις ενδιάμεσες χιουμοριστικές αναφορές θα ξετρελαθούν μικροί και μεγάλοι πάντως. 

    Το ηθικο δίδαγμα;

    H φιλία των Μακουίν και Μπάρμπα δοκιμάζεται, με τον δεύτερο να αποδεικνύει ότι κανείς δεν είναι χαζός, αν προσπαθεί για τη ζωή του, παραμένοντας ο εαυτός του.

    Και ότι για μια ακόμα φορά οι φίλοι είναι ότι πιο πολύτιμο και καλύτερα να μην περνάς μόνος σου κάποια πράγματα.

    Χιλιοεπωμένες καταστάσεις, με το μήνυμα επίσης να χάνεται στο χτίσιμο της ιστορίας, αλλά μακριά απ'την πολύ βλαχιά του πρώτου φιλμ, φαντάζει πιο υποφερτό.

    Νομίζω δεν της πάει της Pixar αυτό το franchise.

    Μπορεί και το Toy Story να έβγαλε συνέχειες αλλά είχαν πιο πολύ καρδιά και παραμύθι, ενω τα Cars δείχνουν εύκολα, διεκπαιραιωτικά και κλισέ στο πως περνάνε τις ιδέες και τα μηνύματα τους.

    Ετούτο εδώ πάντως κάτι πάει να κάνει.

    Ξεφεύγοντας απ'το american setting, σε χορταίνει με τα κατασκοπικά δάνεια, την ποικιλία τοποθεσιών, την πιστή αναπαράσταση χαρακτήρων και προφορών και τις ατελείωτες πολιτισμικές αναφορές και ευτράπελα.

    Προσωπικά, αν και συμπαθώ περισσότερο τους χαρακτήρες απ'το Kung Fu Panda, ετούτο εδώ μου φάνηκε πολύ καλύτερο.

    Υπάρχουν και χειρότερα εκεί έξω.
    Πάλι καλά που όταν η Pixar γυρίζει 'πατατούλες', εξακολουθεί να είναι ένα επίπεδο πιο πάνω από πολλούς άλλους.

    Pixar-ίτες και Pixar-ίτισες, καρτουνοφάν και μη, γονείς και παιδιά, τρέξτε!
    Θα περάσετε χάρμα!!!

    * Τρελό γέλιο με την μικρού μήκους ταινία Hawaiian Vacation, που προβάλλεται στην αρχή, με τους χαρακτήρες απ'το Toy Story 3 και επίκεντρο την Μπάρμπι και τον Κεν!


    Cars 2 trailer by FilmBoy-gr
    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Review: Αυτοκίνητα 2 - Cars 2 Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top