F Ταινίες Που Αδικήθηκαν: Abre Los Ojos (Open Your Eyes) (1997) - FilmBoy Ταινίες Που Αδικήθηκαν: Abre Los Ojos (Open Your Eyes) (1997) - FilmBoy
  • Latest News

    Ταινίες Που Αδικήθηκαν: Abre Los Ojos (Open Your Eyes) (1997)

    Θυμώνω κάθε φορά που βλέπω στη τηλεόραση να προβάλουν το Vanilla Sky του Cameron Crowe …και το έχω πετύχει πάνω από 4 φορές τα τελευταία χρόνια.

    Αντίθετα, το Abre Los Ojos του Alejandro Amenabar, την πρωτότυπη Ισπανική ταινία της οποίας το remake το πήρε το Hollywood και του έκοψε κάποιους πόντους,  δεν το έχω δει στη tv ποτέ.

    Η αλήθεια είναι ότι η προσπάθεια να το σεβαστούν ήταν εξόφθαλμη - καθώς γυρίστηκε σχεδόν σκηνή σκηνή - και όχι, δεν το κατακρεούργησαν όπως συνηθίζουν να κάνουν - ειδικά σε Ισπανικά φιλμ - αλλά όσοι το έχετε δει με καταλαβαίνετε.

    Το Abre Los Ojos (Open Your Eyes) του 1997 ήταν η 2η ταινία του Ισπανού κινηματογραφιστή μετά το Tesis με το οποίο έδειξε ...



    ...τα διαπιστευτήρια του και πριν μπει στο παιχνίδι του Hollywood με το The Others.

    Αν έκαναν μαζί μια ταινία ο Stanley Kubrick και ο David Lynch, αυτή θα ήταν το Abre Los Ojos.

    Έχει φανταστικούς κόσμους, σεξουαλικές και κοινωνικές εμμονές, δυσπιστία συναισθημάτων, ανθρώπινη διαφθορά και ταξίδια προς την ελευθερία και την αυτογνωσία – τα πιο χαρακτηριστικά θέματα του Kubrick – και όνειρα και ψευδαισθήσεις ενάντια στη πραγματικότητα, πειθώ, φόβο, αυθυποβολή, δολοφονίες και περιέργεια – θέματα που ο  Lynch τα έχει ξεκοκαλίσει.

    Ο Cesar (Eduardo Noriega), ένας πλούσιος γυναικάς εργένης γνωρίζει την έξω καρδιά Sofia (Penelope Cruz) και την ερωτεύεται, αλλά στο τέλος του πάρτυ θα μπει στο αυτοκίνητο της ζηλιάρας ερωμένης του (Najwa Nimri) και θα πέσουν από μια γέφυρα.

    Το πρόσωπο του καίγεται και η παραμόρφωσή του θα τον κάνει να αποξενωθεί από όλους, τη Sofia αλλά και τον φίλο του Pelayo (Fele Martinez).  


    Όταν η Sofia επιστρέφει και το πρόσωπο του γίνεται καινούργιο λόγω των γιατρών, όλα φαίνεται να είναι καλά αλλά ο Cesar θα καταλήξει σε ψυχιατρείο φορωντας μάσκα 24 ωρες το 24ωρο και πάσχοντας από αμνησία, προσπαθόντας να πείσει ότι δε σκότωσε κανέναν.

    Τι από όλα αυτά όμως είναι αλήθεια;
    Ποιος είναι ο αληθινός κόσμος και ποιος ο φανταστικός;
    Ποιος είναι ο τύπος που του λέει να πέσει από τη ταράτσα για να …σωθεί και ποια είναι η Eli;

    Στο πρόσωπο του Eduardo Noriega ο σκηνοθέτης βρίσκει έναν πρωταγωνιστή που ταυτίζεσαι αμέσως μαζί του, η ατμόσφαιρα εχει πάντα το αίσθημα της αμφιβολίας, τα κάδρα είναι πραγματικά έργα τέχνης (άλλωστε απεικονίζουν πίνακες ζωγραφικής).

    Παρά τη πολύ καλή ποιότητα της παραγωγής και το άψογο αποτέλεσμα, δε περίμενα κάποια ιδιαίτερη τιμή ή κάποιο ιδιαίτερο βραβείο από την Αμερική – αν και πήρε πολλά Ευρωπαικά και έτυχε της αξιολόγησης που της άξιζε – άλλωστε αν μια ταινία είναι καλή δε σημαίνει ότι θα τη δεις και στα Οσκαρ.

    Το Abre Los Ojos μπαίνει στις Ταινίες Που Αδικήθηκαν του FilmBoy όμως για άλλο λόγο.

    Είναι κρίμα να προβάλλεται τόσο πολύ ένα remake επειδή παίζει ο Tom Cruise και τόσο άδικο να μην προβάλλεται το original φιλμ καθόλου.

    Κάθε φορά που βλέπω το Vanilla Sky στη τηλεόραση …λέω στους γύρω μου ότι ‘πρέπει να νοικιάσουν το Abre Los Ojos σε DVD’ , γιατί αν περιμένουν να το δουν στη τηλεόραση θα περιμένουν πολύ.

    Το ίδιο θα πω και σε σας.



    Abre los ojos (Open Your Eyes) trailer by FilmBoy-gr
    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Ταινίες Που Αδικήθηκαν: Abre Los Ojos (Open Your Eyes) (1997) Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top